Portavionul USS Reagan trimis în ape disputate din Marea Chinei de Sud

Portavionul american USS Ronald Reagan şi grupul de nave de sprijin (S Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Dylan McCord)
A.P.
16.06.2021

Marea confruntare pentru putere dintre China şi SUA a continuat marţi, când grupul de sprijin al portavionului USS Ronald Reagan a navigat în Marea Chinei de Sud pentru prima dată în acest an, potrivit unui comunicat de presă al Marinei SUA.

Portavionul USS Ronald Reagan a fost însoţit de crucişătorul cu rachete ghidate USS Shiloh şi de distrugătorul cu rachete ghidate USS Halsey. Grupul de nave a intrat marţi în apele foarte contestate ale Mării Chinei de Sud pentru a efectua o operaţiune de securitate maritimă.

SUA resping aproape toate revendicările chineze din Marea Chinei de Sud, unele dintre ele fiind considerate ilegale şi de către tribunale internaţionale.

Marina a afirmat că „susţinerea libertăţii mării în Marea Chinei de Sud este de o importantă vitală în cazul în care aproape o treime din comerţul maritim global, aproximativ 3,5 trilioane de dolari, o treime din ţiţeiul global şi jumătate din gazul natural lichefiat global tranzitează pe această regiune în fiecare an."

Peste 200 de nave chineze, în principal nave de pescuit, despre care se crede că sunt organizate de miliţia maritimă a Partidului Comunist Chinez, au făcut ravagii în apropierea Filipinelor.

La începutul acestui an, USS John S. McCain, un distrugător de clasă Arleigh Burke, a fost declarat „expulzat” de către Armata Populară de Eliberare din Insulele Paracel în apele puternic contestate. Armata chineză a pretins, la acea vreme, în luna februarie, că distrugătorul a „intrat” în apele teritoriale ale Chinei.

În aprilie, portavionul USS Theodore Roosevelt şi grupul său de sprijin au navigat prin regiune, în momentul disputelor asupra unor zone economice exclusive între guvernul filipinez şi chinez.

Grupul USS Ronald Reagan este programat să efectueze operaţiuni de securitate maritimă, „care includ operaţiuni de zbor cu aeronave cu aripi fixe şi rotative, exerciţii de lovituri maritime şi pregătire tactică coordonată între unităţile de suprafaţă şi aeriene”, potrivit Marinei.

Contraamiralului Will Pennington, comandantul grupului, a declarat:

„Marea Chinei de Sud este esenţială pentru libera circulaţie a comerţului care alimentează economiile acelor naţiuni angajate în respectarea dreptului internaţional şi a ordinii bazate pe reguli.

„Este atât un privilegiu, cât şi o plăcere să lucrăm alături de aliaţii noştri, de partenerii noştri şi de colegii noştri de servicii comune, pentru a oferi sprijin complet spectrului patrimoniului comun maritim şi pentru a ne asigura că toate naţiunile vor beneficia în continuare de o regiune Indo-Pacific liberă şi deschisă.”

În ultimul an, SUA au sporit numărul patrulelor aeriene, iar navele de război ale Marinei SUA navighează prin regiunea contestată şi în apropiere, dar şi prin strâmtoarea Taiwan, un exerciţiu care vizează trimiterea unui mesaj către regimul comunist.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor