Ponta: Trebuie găsită o formulă mult mai pragmatică de garantare a drepturilor tuturor minorităţilor, nu doar a celor naţionale

Primul-ministru Victor Ponta a afirmat, miercuri, în cadrul dezbaterii pe tema revizuirii Constituţiei ce s-a desfăşurat la Palatul Parlamentului, că trebuie găsită"o formulă mult mai pragmatică de garantare a drepturilor tuturor minorităţilor", nu numai a celor naţionale.
Parlamentul Romîniei, Forumul Constituţional-dezbateri revizuirea Constituţiei (Epoch Times România)
Ana Petrescu
08.05.2013

Primul-ministru Victor Ponta a afirmat, miercuri, în cadrul dezbaterii pe tema revizuirii Constituţiei ce s-a desfăşurat la Palatul Parlamentului, că trebuie găsită"o formulă mult mai pragmatică de garantare a drepturilor tuturor minorităţilor", nu numai a celor naţionale.

"Cred că trebuie să găsim o formulă mult mai pragmatică - şi aici când spun găsim, mă refer la toate părţile implicate - referitoare la garantarea drepturilor minorităţilor. Există un discurs destul de standard în ultimii 23 de ani, care se referă la caracterul unitar, neunitar al statului. Nu asta mi se pare soluţia, dar cred că trebuie să găsim în Constituţie acele formule pragmatice, flexibile, europene, moderne, de garantare a drepturilor tuturor minorităţilor, şi aici nu mă refer doar la minorităţile naţionale. Mă refer la tot ceea ce înseamnă minoritate în sensul european şi democratic al secolului XXI", a argumentat Victor Ponta.

Totodată, şeful Guvernului a mai precizată că varianta modificată a Legii Fundamentale trebuie să garanteze toate drepturile cetăţenilor, însă niciun drept nu poate fi folosit abuziv, dând ca exemplu exproprierile de terenuri care se fac în zonele în care se construiesc autostrăzi.

"Dumneavoastră cum credeţi că au fost construite toate autostrăzile din Occident? Era cineva proprietar acolo, a fost expropriat şi a fost despăgubit. Vorbim de irigaţii, acuma vorbim de faptul că există mari exploatări agricole care au în mijloc, aşa, o fâşie de o sută de metri lungime şi 30 de metri - că nu vrea proprietarul respectiv, vrea să-şi pună el acolo... Vorbim de lucruri raţionale, de dezvoltarea noastră ca ţară. Toate drepturile importante trebuie garantate, niciun drept nu poate fi folosit abuziv. Suntem campioni mondiali la a găsi motive de ce să nu facem. Eu vreau să spun simplu: o să facem", a declarat Ponta.

În opinia premierului, pentru a evita orice formă de abuz, trebuie să existe nişte proceduri clare în acest sens.

"Exproprierea presupune lipsa acordului proprietarului, pentru că altfel nu mai e nevoie să fie expropriat, dar putem să avem nişte proceduri clare, care să evite orice fel de abuz, dar în acelaşi timp să nu împiedice. Ştiţi că autostrada Bucureşti - Constanţa a întârziat patru ani din cauza exproprierilor? Patru ani! Vreţi să numărăm câţi oameni au murit între timp în accidente, să calculăm pierderile economice pentru România? E simplu aici, e uşor să spui de ce să nu faci. Eu sunt prim-ministru ca să spun 'facem'", a concluzionat şeful Executivului.

Forumul Constituţional a organizat miercuri, la Palatul Parlamentului, în parteneriat cu experţii Comisiei de la Veneţia o conferinţă la care au participat principalii actori politici implicaţi în procesul de revizuire a Constituţiei, precum Crin Antonescu, preşedintele Senatului, premierul Victor Ponta, (Preşedinte al Senatului României), Victor Ponta (Primul-Ministru al României), Thomas Markert (Secretar al Comisiei de la Veneţia) şi liberalul Tudor Chiuariu, şeful Comisiei juridice a Senatului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor