Ponta: Atribuţiile Parlamentului trebuie sporite, pentru că aici există o reprezentare adevărată a cetăţenilor
alte articole
Premierul Victor Ponta, a afirmat, miercuri, în cadrul unei conferinţe organizată de Forumul Constituţional în parteneriat cu experţii Comisiei de la Veneţia la Senatul României, că în Legea Fundamentală, după revizuirea acesteia, trebuie sporite atribuţiile Parlamentului, pentru că el este adevăratul reprezentant al cetăţenilor.
De asemenea, şeful Executivului a mai precizat că trebuie clarificate atribuţiile şi raporturile dintre premier şi preşedinte, iar "în bătălia dintre cei doi trebuie să câştige Parlamentul", cel din urmă fiind "cel mai echilibrat şi eligibil" dintre toate instituţiile statului.
Victor Ponta a mai adăugat că orice preşedinte sau guvern care are prea multe puteri tinde să abuzeze.
"Orice preşedinte, orice guvern, care are prea multe puteri, tinde să abuzeze. Singurul loc în care există cu adevărat reprezentarea tuturor cetăţenilor - pentru că preşedintele e ales de o parte din cetăţeni, Guvernul reprezintă o majoritate parlamentară - este Parlamentul. E o concepţie pe care o împărtăşesc şi care în Europa este predominantă", a afirmat şeful Guvernului.
Nu în ultimul rând premierul a făcut o trecere în revistă a principalelor prevederi care trebuie introduse în viitoarea Constituţie.
"În mod clar, preşedintele ţării nu poate să desemneze pe cineva prim-ministru, ci trebuie să-l desemneze pe cel propus de către cel mai mare grup parlamentar în urma alegerilor. În mod clar Guvernul trebuie, în cazul ordonanţelor de urgenţă, să aibă un termen foarte scurt în care Parlamentul să se reunească şi fie să adopte, fie să respingă. Angajarea răspunderii Guvernului să nu fie mai des de o dată pe sesiune, să nu ne mai trezim cu 14 angajări, ca pe vreme d-lui Boc. Din punctul meu de vedere, moţiunile simple trebuie să ducă la demiterea unui ministru. Acum avem o procedură la moţiunile simple - s-a adoptat mi se pare odată sau de două ori împotriva unor miniştri şi şi-au văzut bine mersi de treabă. Cum adică? Parlamentul e şeful Guvernului, nu invers. Deci aici e vorba de a da, practic cum se întâmplă în toate ţările europene, o responsabilitate şi un control real al Parlamentului asupra puterii executive", a explicat Victor Ponta.
Forumul Constituţional a organizat miercuri, la Palatul Parlamentului, în parteneriat cu experţii Comisiei de la Veneţia o conferinţă la care au participat principalii actori politici implicaţi în procesul de revizuire a Constituţiei, precum Crin Antonescu, preşedintele Senatului, premierul Victor Ponta, (Preşedinte al Senatului României), Victor Ponta (Primul-Ministru al României), Thomas Markert (Secretar al Comisiei de la Veneţia) şi liberalul Tudor Chiuariu, şeful Comisiei juridice a Senatului.