Ponta şi moartea ca şi capital politic în demersul antiprezidenţial

Nu vreau să dau acum în existenţialism, dar citind ştirile despre moartea lui Cioabă, reflecţiile amare de genul "toţi oamenii sunt muritori" (dada, chiar la cartea cu acelaşi nume a lui de Simone de Beauvoir m-am gândit), inclusiv regii, reali sau autointitulaţi, sunt înlocuite de reflecţii şi mai amare de tip "unii politicieni chiar nu mai au absolut nimic sfânt."
Extreme Light Infrastructure- Nuclear Physics (ELI-NP). În imagine, Victor Ponta (Epoch Times România)
Epoch Times România
20.08.2013

Nu vreau să dau acum în existenţialism, dar citind ştirile despre moartea lui Cioabă, reflecţiile amare de genul "toţi oamenii sunt muritori" (dada, chiar la cartea cu acelaşi nume a lui de Simone de Beauvoir m-am gândit), inclusiv regii, reali sau autointitulaţi, sunt înlocuite de reflecţii şi mai amare de tip "unii politicieni chiar nu mai au absolut nimic sfânt."

Sâmbătă, a trecut în nefiinţă Florin Cioabă, "rege" autointitulat rom. Răposatul a lăsat în urma sa o familie îndurerată, două milioane de euro avere oficială strânşi din "prelucrarea metalelor neferoase - cupru, bronz, confecţionând folie şi saci de polietilenă" o coroană, un sceptru şi bijuterii de s-ar înverzi de invidie Becali dacă evenimentul nu ar fi atât de trist, şi un premier îngrijorat că Băsescu ar putea cheltui banii noştri de la şi aşa mult prea chinuitul buget al asigurărilor de sănătate, aprobând plata (oare preşedinţii pot aprobă aşa ceva) unei facturi de 350.000. de euro către spitalul din Turcia care l-a îngrijit pe Cioabă în ultimele zile ale vieţii lui.

Probabil Ponta a văzut şi el documentarul BBC în care se arată cum construim noi, ca români, biserici peste biserici (câte una nouă la trei zile) câte Ştefan cel Mare-ar fi ctitorit în 7 vieţi, de a simţit brusc, conştient sau nu, nevoia de a arăta că de fapt nu există nimic sfânt în România şi s-a gândit să facă capital politic din moartea unui om.

Probabil încă supărat că Băsescu i-a pus beţe în roate cu dubioasa privatizare CFR afirmând public că Gruia Stoica aleargă pe la bănci să facă rost de banii necesari pentru preluarea acţiunilor al CFR, Ponta a călcat, ideatic vorbind, peste cadavre şi la doar o zi după moartea lui Cioabă, a ieşit să ne asigure public că va veghea ca banii ţării să nu fie cheltuiţi discreţionar.

Astfel, duminică, la Antena 3, Ponta declara că este dispus să ajute orice cetăţean român în limitele legii, însă nu crede că solicitarea familiei Cioabă, care ar fi cerut autorităţilor române să garanteze spitalului din Turcia plata sumei de 350.000 de dolari datorată pentru îngrijirile primite de "rege" în timpul ultimelor zile ale sale viaţă, este rezonabilă. Spre deosebire de Băsescu care, se confesa presei Ponta, a vrut să-i trimită după Cioabă un avion al statului român.

Straniu, astăzi, Dorin Cioabă, fiul "autointitulatului rege al romilor", apare şi el la televiziune şi îşi permite sa îl contrazică pe premierul Ponta, afirmând că nu a cerut bani statului român pentru achitarea facturii de spitalizare a tatălui său de la spitalul din Turcia, ci sprijin consular pentru întocmirea actelor."

"Nu am cerut bani de la statul român. Noi am cerut sprijin consular pentru întocmirea actelor. De asemenea, dorim să se clarifice cu asigurarea. Tata era asigurat în România, plătea asigurările de sănătate", a explicat Dorin Cioabă.

Am căutat declaraţii ale lui Cioabă junior, la care se referă Ponta. Le-am găsit, transmise de Antena 3, unde, Cioabă cel tânăr, Dorin, se plângea în ziua morţii tatălui său, că turcii îl şantajează şi nu îl lasă să repatrieze trupul tatălui său până nu plăteşte o suma exorbitant de mare pentru spitalizarea lui:

"După ce am aflat această veste tristă, ne vedem şantajaţi şi manipulaţi de oamenii de aici. Au venit la noi la hotel şi ne-au spus că dacă noi nu plătim banii ăia trupul neînsufleţit al tatălui meu nu va ajunge în România. Am sunat pe ambasadorul României şi mi-a spus că nu are ce să facă. Şantajul continuă. Vrem să apelăm la Ministerul de Externe, care trebuie să ne protejeze datorită faptului că suntem cetăţeni ai României şi aveam aceleaşi drepturi chiar dacă suntem ţigani", declara duminică Dorin.

"Prima dată ne-au cerut 90.000 de dolari, apoi 150, după aceea 250 de mii şi apoi 350 de mii de dolari. Şi nu m-am opus niciodată. Am zis sa dacă banii ăştia îl salvează pe tata, e ok. Nu-i am, dar mă duc şi fac rost. Nu au rezolvat nici problema, ba chiar ne-au trimis vorbă să ne şantajeze", a continuat Dorin Cioabă.

"Nu vreau să plătim banii aceştia. Vreau să mă ajute statul român să recuperăm şi banii pe care i-am dat. Pentru două zile cât l-au ţinut pe tatăl meu la terapie, eu cred că 15.000 de euro e foarte mult. Tatăl meu este asigurat în România", a mai spus fiul lui Florin Cioabă.

Cerem să plecăm de urgenţă din ţara asta. Noi nu cerem altceva. Vrem să ajungem cu trupul tatălui meu în România, să nu ne lase aici de izbelişte pe mâna traficanţilor. Ne solicită sume de bani ca să putem pleca de aici", a spus fiul autointitulatului rege al romilor.

Încercând să citesc cât se poate de nepărtinitor, remarc că numitul Dorin Cioabă se plângea că a primit o factură nejustificat de mare pentru spitalizarea tatălui său, a luat legătură cu Ministerul de Externe, cam cum ar face-o orice cetăţean român, ca să cităm din Cioabă, "ţigan sau nu" şi a cerut implicarea statului al cărui cetăţean şi contribuabil Florin Cioabă a fost, pentru clarificarea unei situaţii care îl depăşea.

Din câte văd eu, Dorin Cioabă nu cere statului să scoată bani din "buzunar" ci ridică problema unei facturi prea mari şi a unei eventuale extorcări. De altfel, de ieri până azi, se pare că valoarea facturii spitaliceşti a scăzut de la 350.000. de dolari la 22.000 de euro, suma pe care familia Cioabă o poate plăti.. fluierând, ca să mă exprim aşa. Ï-am putea suspecta de multe pe membrii familiei "regale", dar de sărăcie nu.

Vorbind despre suma de 150.000 de euro cerută de turci cât tatăl său era încă în viaţă, Dorin spune de altfel, că nu îi are, dar se putea "duce să facă rost de ei". Cu mai mult succes şi credibilitate, probabil, decât a avut Gruia Stoica pe la bănci.

Indiferent însă dacă viitorul rege a cerut sau nu bani, indiferent dacă statul i-ar fi dat să nu, indiferent la ce sume ar fi avut să nu dreptul familia Cioabă având în vedere că regele a cotizat la bugetul de asigurări de sănătate (ceea ce foarte mulţi români nu fac), indiferent de ce şi cum, oare problema nu ar fi putut fi rezolvată cu discreţie, în linişte şi cu respect atât pentru cel mort, cât şi pentru noi, cei vii? Nu sunt suficiente subiecte de actualitate pentru a îi da lui Ponta prilejul de a ieşi să strige contra lui Băsescu, eternul corupt şi vinovat?

Şi iată, parcă pentru a îmi asculta "ruga", televiziunile tocmai anunţă că DNA îl anchetează pe Silaghi, potenţial viitor ministru de transporturi pe care VV Ponta l-a nominalizat. Poate că asta îl va ţine ocupat pe premier o zi, două, până ce familia Cioabă apucă sa îl îngroape pe cel răposat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor