Moartea lui Florin Cioabă generează noi controverse politice

Victor Ponta.
Victor Ponta. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Moartea lui Florin Cioabă generează noi controverse în politica românească.

Astfel, Premierul Victor Ponta a declarat duminică, la Antena 3, că este dispus să ajute orice cetăţean român în limitele legii, însă nu crede că solicitarea familiei Cioabă se încadrează în aceste limite. Dorin, fiul autoproclamatului rege al romilor, a cerut autorităţilor române să garanteze spitalului din Turcia suma de 350.000 de dolari pe care familia Ciobă îi datorează pentru îngrijirile primite de "rege" în timpul ultimelor zile ale sale viaţă.

„M-au informat MAE şi domnul Arafat despre problemele care au apărut în Turcia, despre plata acelei facturi. Vreau să spun foarte clar, pe orice cetăţean român – eu nu fac vreo deosebire, că e rege, că nu e rege – pe orice cetăţean român, în măsura prevăzută de lege şi în măsura posibilităţilor, încercăm să-l ajutăm”, a precizat Ponta.

Premierul a explicat că există un sistem prin care cetăţenii pot fi sprijiniţi din banii CNAS "pe anumite criterii", însă anumite limite nu se pot depăşi: "Nu pot să vă spun în acest moment decât că atât cât se poate face pentru orice cetăţean român, atât fac cu mare drag şi eu şi Guvernul. (…) În cazul de faţă, probabil că va fi foarte dificil”, a afirmat Ponta.

Premierul a mărturisit că preşedintele Traian Băsescu a solicitat trimiterea unui avion SMURD în Turcia, pentru a fi adus regele Florin Cioabă în România, dar el a refuzat. El a reiterat faptul că nu vrea să facă nici favoruri şi nici discriminări. "Nu am de gând să fac niciun fel de favoare sau discriminare pozitivă sau negativă pentru cineva. (…) Sunt convins că există posibilităţi private, din partea Guvernului nu fac favoruri pentru nimeni”, a spus Ponta.

El a transmis condoleanţe familiei Cioabă şi şi-a exprimat regretul pentru situaţia prin care trec membrii acesteia. Şi PDL a transmis condoleanţe familiei îndurerate.

"PDL a primit cu profundă tristeţe vestea încetării din viaţă a lui Florin Cioabă. Lider al comunităţii rome, Florin Cioabă s-a ocupat o viaţă întreagă de situaţia romilor pe care a prezentat-o cu incomparabilă dăruire" se arată într-un comunicat de presă al PDL.

"Florin Cioabă a luptat cu succes împotriva prejudecăţilor şi a promovat valorile culturale ale romilor. A fost un exemplu de lider comunitar şi un promotor al identităţii şi tradiţiilor rome. Florin Cioabă a fost un modernizator care a transmis în comunitatea romă un mesaj în care valoarea educaţiei joacă un rol esenţial.

PDL transmite sincere condoleanţe familiei şi apropiaţilor lui Florin Cioabă", se mai arată în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne