Ponta şi ALDE anunţă noi măsuri de relaxare fiscală (Video)
alte articole
Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, la finele unei întrevederi cu liderii ALDE Călin Popescu-Tăriceanu şi Daniel Constantin, că la şedinţa de guvern de vineri se va decide aplicarea, începând cu ianuarie 2016, a unor măsuri din Codul fiscal care fuseseră amânate iniţial, la cererea liberalilor.
"Am discutat cu colegii mei şi, în zilele următoare, trebuie să luăm deciziile strategice legate de rectificarea bugetară ce va avea loc în şedinţa specială de guvern de vineri. (...) Eu, ştiţi că sprijin ca acele măsuri din Codul Fiscal, care au fost amânate un an de zile la cererea PNL, că aşa e în România, social-democraţii şi ALDE vor să luăm măsuri de drepta, şi cei de dreapta nu vor să le luăm, putem, cu siguranţă, în baza rezultatelor acestui an, să aplicăm anticipat câteva dintre măsuri şi aici este vorba de reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, plafonarea la cinci salarii medii a contribuţiilor de asigurări de sănătate, aşa cum era normal în momentul în care s-a schimbat regimul PFA-urilor şi o măsură dublă la microîntreprinderi - creşterea plafonului de la 65.000 de euro la 100.000 de euro, dar, în acelaşi timp, obligaţia de a avea cel puţin un angajat, în felul ăsta un angajat care cotizează la bugetul de asigurări sociale, o măsură care, cu siguranţă, din punct de vedere bugetar, va fi pe plus", a declarat Ponta.
Premierul a adăugat că, până la şedinţa specială de Guvern, se vor purta discuţii în coaliţie iar vineri se va veni cu sumele puse la dispoziţie şi cu măsurile strategice pentru viitor.
"Nu are sens să fie introduse în timpul anului. Încep de la 1 ianuarie, pentru că e noul an fiscal. Decizia e a coaliţiei şi o vom lua zilele următoare. Propunerea e de la ALDE, eu spun că e sustenabilă", a afirmat Ponta, declarând că România este pe excedent bugetar.
Reamintim că modificările Codului Fiscal propuse de Guvernul Ponta au stârnit, înainte de adoptarea legii, numeroase temeri şi controverse.
Atât FMI cât şi, pe plan intern, Consiliul Fiscal şi BNR s-au declarat sceptici în ceea ce priveşte sustenabilitatea măsurilor de relaxare fiscală propuse de Guvernul Ponta. Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a avertizat că implementarea noului Cod Fiscal, cu toate scăderile de taxe şi impozite dorit de Guvernul Ponta, ar putea determina ţara să treacă, în 2016, printr-o situaţie dramatică, similară cu cea provocată de modificările radicale din 2005, când cota unică a fost stabilită la 16% în loc de 19%, şi din 2008, când premierul Călin Popescu Tăriceanu a majorat substanţial pensiile şi salariile.
În consecinţă, Klaus Iohannis a refuzat promulgarea noului Cod Fiscal, care a fost întors în Parlament, unde s-a decis ca parte din măsurile de relaxare fiscală să fie amânate.