Loteria Română, trecută sub tutela premierului

Trimis în instanţă în dosarul Turceni-Rovinari, premierul Ponta şi-a trecut în subordine Loteria Română, pentru a o "recredibiliza."
Premierul Victor Ponta
Premierul Victor Ponta (Epoch Times România)

Considerată o eternă vacă de muls pentru toate partidele ce s-au succedat la putere, Loteria Română şi-a schimbat din nou stăpânul şi nu oricum ci, potrivit Hotnews, în baza unei Ordonanţe de Urgenţă care încalcă o recomandare a Comisiei Europene (CE).

Publicată miercuri în Monitorul Oficial, respectiva ordonanţă reglementează transferul Companiei Naţionale "Loteria Română" de la Ministerul Finanţelor la Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc, încălcând recomandarea CE privind crearea unor autorităţi independente în domeniul jocurilor de noroc, Oficiul ajungând să fie şi reglementator, şi jucător pe piaţă, ceea ce poate duce la conflict de interese. Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc se va afla în directa coordonare a premierului Victor Ponta

"Guvernul a publicat ordonanţa în ciuda faptului că Ministerul Finanţelor ar fi atras atenţia că actul normativ nu corespunde recomandării CE. În plus, o altă motivaţie, anume că Loteria a trebuit transferată din cauza scăderii veniturilor, este scandaloasă. Tot Ministerul Finanţelor ar fi atras atenţia că veniturile au scăzut din cauza contractului cu Novomatic pentru videoloterie, încheiat în octombrie 2013 în urma unei susţineri puternice din partea premierului. Cel care va coordona Oficiul cu tot cu Loteria va fi direct premierul.", arată hotnews.

De asemenea, potrivit publicaţiei Profit.ro, ca argument pentru trecerea Loteriei şi a ONJN la premier, Guvernul a invocat, culmea, percheziţiile DNA la Loteria Română, percheziţii ce vizează inclusiv problematicul contract încheiat cu Novomatic, în urma susţinerii premierului.

Astfel, în nota de fundamentare a OUG-ului prin care Loteria trece practic sub tutela lui Ponta, Guvernul a scris că percheziţiile DNA afectează credibilitatea Loteriei Române, motiv pentru care se impun măsuri de urgenţă.

"Având în vedere impactul negativ în percepţia publică în legătură cu acţiunile organelor de cercetare penală privind contractele considerate păguboase, încheiate de Loteria Română în trecut, precum şi îndeplinirea defectuoasă de către C.N. Loteria Română a obiectului său de activitate reflectat în rezultatele financiare în scădere ale companiei, a faptului că, mai bine de şase luni, Loteria are o conducere care nu are expertiza în domeniul jocurilor de noroc, situaţie care de asemenea afectează scăderea încrederii cetăţenilor în corectitudinea extragerilor realizate, se impune luarea de urgenţă a unor măsuri de recredibilizare a companiei, în caz contrar existând imposibilitatea ulterioară a redresării companiei", se arată în nota de fundamentare prin care Loteria este trecută, practic, în subordinea unei persoane cu dosar în instanţă.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne