PSD vrea să împartă răspunderea. Consultări pe legea salarizării

Proaspăt numit şef peste PSD, Liviu Dragnea invită partidele la dialog pe legea salarizării, o bombă cu ceas în prag de an electoral.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi seară, la România TV, că va solicita partidelor din Opoziţie un dialog despre Legea salarizării în sistemul bugetar, care va fi prezentată cel mai probabil săptămâna viitoare de către ministrul Muncii, Rovana Plumb.

"Săptămâna viitoare, teoretic luni, trebuie să vină cu proiectul de lege să-l prezinte mai întâi la partid, apoi în coaliţie, după care la Guvern şi apoi în Parlament. E o lege aşteptată de toată lumea (...) şi pentru această lege eu o să solicit un dialog, pentru că este o lege a salarizării care trebuie să dureze în timp, trebuie să dureze mai mulţi ani", a declarat Liviu Dragnea.

"Dacă ceilalţi din Opoziţie nu vor fi de acord şi nu vor dori să participe la dezbateri în Parlament, unde sunt obligaţi să participe, să nu ne trezim, dacă vor veni ei la guvernare, că schimbă grila de salarizare şi zăpăcim bugetarii. (...) Dacă nu vor participa, avem varianta B, mergem mai departe, aşa cum am făcut şi cu votul prin corespondenţă", a adăugat liderul PSD.

Reamintim că legea salarizării este susceptibilă să dea naştere unor noi valuri de nemulţumire în prag de an electoral. În august a.c., după ce Ponta le-a promis măriri salariale medicilor, în ideea de a împiedica o eventuală grevă în sistem, profesorii şi poliţiştii au ceruţi şi ei, aproape instantaneu, majorări ale lefurilor. În genere, cererile de măriri salariale au fost împinse pentru momentul în care se va discuta legea salarizării iar nerespectarea acelor promisiuni ar aduce un minus în ochii electoratului.

Cât despre votul prin corespondenţă, amintim că PSD a pasat răspunderea pentru elaborarea acestei legi despre care societatea civilă susţine că este foarte posibil să iasă prost având în vedere graba cu care s-a procedat, Autorităţii Electorale Permanente, instituţie care nu va putea fi sancţionată prin vot de electorat, dacă actul normativ nu va fi bun.