Ponta s-a întâlnit cu George Soros. Premierul afirma că nu s-a discutat despre RMGC
alte articole
Premierul Victor Ponta s-a întâlnit astăzi cu omul de afaceri George Soros. Informaţia a fost confirmată pentru hotnews.ro chiar de premier. Întâlnirea nu apărea trecută pe agenda oficială a premierului şi Guvernul a refuzat în repetate rânduri s-o confirme.
Oficial, George Soros, preşedinte al Fundaţiei pentru o Societate Deschisă (Open Society Foundation), a venit în România pentru a discuta despre "problemele de integrare a romilor". Soros a vizitat împreună cu Androulla Vassiliou, Comisar European pentru Educaţie, Cultură, Multilingvism, Sport, Media şi Tineret, Angela Filote, Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi Gabriel Petrea, viceprimarul Sectorului 6, Asociaţia Romano ButiQ la sediul din cartierul Giuleşti-Sârbi, în spaţiul în care se lucrează la înfiinţarea primul Muzeu al Culturii Romilor din România în Sectorul 6.
Deşi premierul Ponta a declarat că s-a întâlnit cu Soros pentru a discuta despre programe pentru promovarea culturii romilor, la întâlnire luând parte şi consilierul prezidenţial Damian Drăghici, conform Hotnews, în cadrul întrevederii s-ar fi discutat şi alte probleme, cea mai importantă dintre ele fiind, chipurile, Roşia Montană.
Reamintim că, de-a lungul timpului despre George Soros s-a afirmat că ar finanţa lu[rile de poziţie anti Roşia Montană, în presă vechiculându-se că împotrivirea lui Crin Antonescu faţă de exploatările miniere din Apuseni s-ar datora nu unui mare patriotism sau iubirii faţă de mediu ci "influenţei" lui Soros. S-a mai afirmat că deciziile politicienilor români influenţează preţul acţiunilor Roşia Montană, iar despre George Soros se spune că este nu doar un "guru al burselor" ci şi un duşman convins al lui Benny Steinmetz, acţionar principal al Gabriel Resources, la rândul său, acţionar principal RMGC.
S-a afirmat că aşa cum Soros este în spatele acţiunilor lui Antonescu, Steinmetz l-ar motiva pe Ponta să facă presiuni pro Gabriel Resources şi s-a mai afirmat că deciziile politicului din România, declaraţiile de presă, dezbaterile din Parlament i-au ajutat pe cei ce speculează la bursă să facă (sau să piardă) averi pe acţiunile RMGC.
Desigur, în toamnă când Roşia Montană a ajuns subiect fierbinte pentru naţiune, românii ieşind în stradă pentru a-şi salva munţii de distrugere şi otrăviri iar societatea civilă a devenit interesată de cine i-ar putea finanşa pe politiceni, Open Society Foundation a negat categoric faptul că miliardarul Soros ar avea vreun interes financiar sau de altă natură legat de Roşia Montană, afirmând că filantropul este de multă vreme "un avocat pentru responsabilitate şi transparenţă în industriile miniere şi crede că aceste principii trebuie să se aplice proiectelor relevante din România şi din întreaga lume".
În plus Soros este, iată, interesat, nu doar de responsabilitate şi transparenţă în industriile miniere ci şi de integrarea culturală a romilor şi a venit să discute tocmai această problemă presantă cu premierul Ponta, imediat după schimbarea de Guvern, când proiectul Roşia Montană şi Legea Minelor vor fi repuse, cât de curând, pe firmament.