Chevron îşi suspendă activitatea la Pungeşti

Protestatarii blochează utilajele Chevron la Pungeşti
Protestatarii blochează utilajele Chevron la Pungeşti (captură Facebook)

După trei zile de proteste, în care localnicii de la Pungeşti s-au opus instalării utilajelor Chevron pentru explorarea gazelor de şist, compania americană îşi suspendă deocamdată activităţile de la Pungeşti, judeţul Vaslui, se arată într-un document presupus a fi asumat de companie care circulă pe o reţea de socializare. Pe site-ul chevron.ro nu a fost publicat acest comunicat, el fiind preluat de mai multe publicaţii online fără indicarea sursei documentului.

"Chevron poate confirma astăzi suspendarea activităţilor în Siliştea, comuna Pungeşti, judeţul Vaslui. Prioritatea noastră este să desfăşuram aceste activităţi într-un mod sigur şi responsabil faţă de mediul înconjurător, în conformitate cu acordurile de mediu pe baza cărora operăm.

Chevron îşi reiterează angajamentul de a avea relaţii constructive şi pozitive cu comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea şi de a continua dialogul cu publicul interesat, comunităţile locale şi autorităţile, despre proiectele sale", se arată într-un comunicat Chevron.

Compania susţine că a obţinut toate permisele de mediu şi autorizaţiile pentru activităţile de la Pungeşti. "Chevron intenţionează să realizeze exclusiv activităţi de explorare, folosind tehnologii convenţionale, în perimetrul EV-2, conform permiselor pe baza cărora operăm".

Peste 200 de săteni din Siliştea stau în genunchi, formând un lanţ uman pentru a opri instalarea utilajelor companiei Chevron, care vrea să instaleze prima sondă de exploatare a gazelor de şist. Un număr impresionant de jandarmi trimişi la faţa locului de la Bacău au îndepărtat protestatarii, înregistrându-se conflicte şi îmbrânceli între săteni şi jandarmi.

De ce protestează localnicii? Din datele care se cunosc până în acest moment, exploatările prin fracturare sunt extrem de poluante, produc cutremure, poluează pânza freatică, distrugând apele din fântâni. Specialişti din ţară şi din toată lumea au atras atenţia cât este de periculos să pompezi apă tratată chimic în sol.

Sonda de la Vasului este incredibil de aproape de casele sătenilor din Siliştea şi din Pungeşti, 650 de metri de Pungeşti şi 850 de Siliştea. Mii de metri cubi de apă vor fi pompaţi în măruntaiele pământului, la nici un kilometru de casele sătenilor, în condiţiile în care specialişti seismologi, încercând să explice misterul cutremurelor de la Galaţi, descriau cum cantităţile mari de apă pompate în sol pot dizloca pământul, pungile de gaze pot urca la suprafaţă cauzând mişcări ale pământului, bubuituri etc. iar gazele pot ajunge în apele fântânilor făcându-le de neutilizat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne