Ponta: Guvernul va aviza scăderea pragului de participare la referendum de la 50% la 30%

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, la începutul şedinţei de Guvern, că Executivul va da aviz pozitiv proiectului legislativ depus de o o serie de parlamentari ai Uniunii Social Liberale legat de scăderea cvorumului de participare la referendum de la 50% la 30%.
Şedinţă la Guvern. În imagine, Victor Ponta (Epoch Times România)
Ana Petrescu
16.04.2013

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, la începutul şedinţei de Guvern, că Executivul va da aviz pozitiv proiectului legislativ depus de o o serie de parlamentari ai Uniunii Social Liberale legat de scăderea cvorumului de participare la referendum de la 50% la 30%.

Şeful Guvernului a mai adăugat că acest lucru va fi valabil pentru orice tip de referendum ce va avea loc în România, fie că este pentru demiterea preşedintelui, revizuirea Constituţiei, etc., şi că scăderea pragului de participare se face “pentru cei care eventual boicotau referendumul, pentru că boicotul nu este o exprimare a voinţei electorale”.

"Proiectul este făcut exact în baza deciziilor de anul trecut ale Curţii Constituţionale, şi anume un prag identic pentru toate tipurile de referendum, nu doar pentru demiterea preşedintelui sau pentru Constituţie. Se scade doar pragul pentru cei care eventual boicotau referendumul, pentru că boicotul nu este o exprimare a voinţei electorale. Eşti pentru, contra sau să nu împiedici adoptarea unor decizii importante", a declarat, în şedinţa de guvern,Victor Ponta.

Deputatul PSD, Florin Iordache a anunţat recent că o serie de parlamentari au depus la Senat un proiect legislativ de modificare a Legii referendumului prin care au propus scăderea cvorumului de participare la referendum de la 50% la 30%, relevă B1 TV.

"Am depus un proiect de modificare a Legii referendumului care conţine două noutăţi: cvorumul de participare la referendum să fie scăzut de la 50% la 30 şi, a doua, nu mai puţin de 25% din populaţia cu drept de vot să se pronunţe «Da» sau «Nu» - cele două sunt condiţii cumulative", a explicat Florin Iordache.

Social-democratul a mai adăugat că proiectul propune ca referendumul să fie validat dacă nu mai puţin de 25% din populaţia cu drept de vot se pronunţă, aceasta fiind cea de-a doua condiţie cumulativă.

Florin Iordache a precizat că propunerea din proiectul legislativ este valabilă pentru toate tipurile de referendum, inclus pentru cel care va avea loc în acest an, cel de revizuirea Legii Fundamentale.

Întrebat de un jurnalist cărui scop serveşte reducerea pragului de participare la referendum, parlamentarul PSD a răspunsă că pragul de validare de 50% plus unu care exista anterior a fost foarte mare, având în vedere faptul că s-a constatat că gradul de absenteism este foarte ridicat, iar populaţia nu este mereu interesată de obiectul unui referendum.

Potrivit proiectului de lege depus la Parlament, "referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente".

Un alt alineat al proiectului legislativ stipulează că "rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente".

Traian Băsescu se opune reducerii pragului de prezenţă la referendum

Preşedintele Băsescu a afirmat recent că se opune modificării pragului electoral de participare la referendum, pe care USL intenţionează să-l reducă de la 50 la 25 sau 30%.

„Ştiţi unde va putea interveni inconvenientul? Că această Constituţie este votată cu 51% şi este greu să înlocuieşti o Constituţie votată cu 51% cu o Constituţie pe care o votezi cu 25%. Greu, din punct de vedere al legitimităţii cu care înlocuieşti Constituţia”, a precizat preşedintele României.

Referitor la modificarea Constituţiei, şeful statului a avertizat că dacă nu se va respecta condiţia privind Parlamentul unicameral cu 300 de membri - aşa cum s-a votat prin referendum - el însuşi îi va îndemna pe români să nu meargă la vot.

„Dacă nu se respectă această condiţie, care e singura care justifică revizuirea Constituţiei, eu voi fi public unul dintre aceia care îi va îndemna pe români să nu se ducă la vot, pentru că şi politic m-aş dezice de un proiect în care cred”, a declarat Traian Băsescu la data de 27 martie, pentru B1 TV.

Mai mult, joia trecută, Traian Băsescu a declarat că ar putea să mai convoace un referendum prin care să clarifice problema Constituţiei, iar acest lucru s-ar putea întâmpla cu ocazia alegerilor europarlamentare de anul viitor.

"Vă asigur că s-ar putea să mai aibă loc referendumuri până îmi termin mandatul. Cu ocazia europarlamentarelor spre exemplu, pentru a lămuri eventual ceea ce nu respectă parlamentarii în revizuirea Constituţiei", a declarat preşedintele României.

"Dacă nu se respectă referendumul din 2009, care a fost valid, au venit 51% din electori la vot, românii nu au de ce să meargă la votul pentru Constituţie. Da, sigur că da, să nu meargă la referendumul pentru revizuirea Constituţiei pentru că sunt înşelaţi", a mai precizat Traian Băsescu.
Alianţa de guvernământ a făcut o mare greşeală atunci când a concentrat discuţiile despre modificarea legii fundamentale în jurul grupului condus de Crin Antonescu, a mai afirmat preşedintele.

"Dezbatere nu este din păcate şi s-a făcut o mare greşeală cu izolarea dezbaterii politice în grupul condus de domnul Crin Antonescu. E o mare greşeală pentru că ermetizează dezbaterea exact de cei care ar trebui să vină la referendum în cunoştinţă de cauză", a adăugat şeful statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor