Pentru a lămuri revizuirea Constituţiei, Traian Băsescu ar putea să mai convoace un referendum

Traian Băsescu, preşedintele României. (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
12.04.2013

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi că ar putea să mai convoace un referendum prin care să clarifice problema Constituţiei, iar acest lucru s-ar putea întâmpla cu ocazia alegerilor europarlamentare de anul viitor.

Şeful statului a afirmat din nou că îi va îndemna pe români să nu meargă la referendumul de revizuire a Constituţiei dacă nu va rezulta Parlament unicameral cu 300 de parlamentari.

"Vă asigur că s-ar putea să mai aibă loc referendumuri până îmi termin mandatul. Cu ocazia europarlamentarelor spre exemplu, pentru a lămuri eventual ceea ce nu respectă parlamentarii în revizuirea Constituţiei", a declarat preşedintele României.

"Dacă nu se respectă referendumul din 2009, care a fost valid, au venit 51% din electori la vot, românii nu au de ce să meargă la votul pentru Constituţie. Da, sigur că da, să nu meargă la referendumul pentru revizuirea Constituţiei pentru că sunt înşelaţi", a mai precizat Traian Băsescu.

Alianţa de guvernământ a făcut o mare greşeală atunci când a concentrat discuţiile despre modificarea legii fundamentale în jurul grupului condus de Crin Antonescu, a mai afirmat preşedintele.

"Dezbatere nu este din păcate şi s-a făcut o mare greşeală cu izolarea dezbaterii politice în grupul condus de domnul Crin Antonescu. E o mare greşeală pentru că ermetizează dezbaterea exact de cei care ar trebui să vină la referendum în cunoştinţă de cauză", a adăugat şeful statului.

USL se mobilizează pentru respingerea proiectului de lege propus de Traian Băsescu pentru revizuirea Constituţiei

Parlamentarii USL şi-au propus să se mobilizeze pentru respingerea proiectului de lege propus de Traian Băsescu pentru modificarea Constituţiei . Cu toţii au primit luni mesaje de mobilizare pentru a fi prezenţi în plenul reunit al Parlamentului, acolo unde va avea loc în curând votul final pentru acest proiect de lege.

Referitor la modificarea Constituţiei, preşedintele Traian Băsescu a avertizat că dacă nu se va respecta condiţia privind Parlamentul unicameral cu 300 de membri - aşa cum s-a votat prin referendum - el însuşi îi va îndemna pe români să nu meargă la vot.

„Dacă nu se respectă această condiţie, care e singura care justifică revizuirea Constituţiei, eu voi fi public unul dintre aceia care îi va îndemna pe români să nu se ducă la vot, pentru că şi politic m-aş dezice de un proiect în care cred”, a declarat Traian Băsescu la data de 27 martie, pentru B1 TV.

Preşedintele Băsescu se opune şi modificării pragului electoral de participare la referendum, pe care USL intenţionează să-l reducă de la 50 la 25 sau 30%.

„Ştiţi unde va putea interveni inconvenientul? Că această Constituţie este votată cu 51% şi este greu să înlocuieşti o Constituţie votată cu 51% cu o Constituţie pe care o votezi cu 25%. Greu, din punct de vedere al legitimităţii cu care înlocuieşti Constituţia”, a precizat preşedintele României.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor