Ponta: Georgescu a negociat cu FMI extensia deficitului cu 0,35%, la 2,25%, e absolut suficient

Epoch Times România
07.05.2012

Premierul desemnat Victor Ponta a declarat luni, la finalul discuţiilor din Parlament cu delegaţia FMI, BM şi CE, că Florin Georgescu a negociat, pentru deficit, ”o extensie de 0,35% din PIB”.

”S-a negociat de către domnul Florin Georgescu o extensie de 0,35% din PIB, absolut suficientă pentru a acoperi proiectele absolut esenţiale”, a explicat premierul desemnat.

Întrebat despre noua ţintă, de 2,25%, Ponta a replicat că este mult sub 3%. ”Oricum mult sub 3%, acea limită de 3% de pe ESA nu va fi în niciun ca şi în nicio variantă depăşită”, a asigurat Ponta.

Preşedintele Băsescu a explicat că mărirea salariilor bugetarilor va fi posibilă prin majorarea deficitului bugetar la mijlocul anului de la 1,9% la 2,14%.

Băsescu a explicat că în rezerva Ministerului de Finanţe se află cinci miliarde de euro, care sunt exclusiv pentru plata la timp a creditelor şi nu pot fi folosite pentru mărirea salariilor. "Dar unde-s banii de salarii? Nu? Că iar nu găsim un sac. Banii de salarii sunt în ceea ce am convenit cu FMI. La misiunea din ianuarie-februarie, ca de la altfel şi la ultima misiune din 2011, înainte de a se scrie bugetul, am stabilit că în anul 2012 intenţia Guvernului este să reîntregească salariile. Şi v-aş ruga să luaţi declaraţiile din acea vreme, când am spus mergem pe 1,9 deficit, dar cu posibilitatea de a merge până la 2,2-2,3 deficit dacă va fi nevoie în cursul anului 2012. Deci rezerva pentru plata salariilor dacă economia n-a mers pozitiv, mai pozitiv decât ne-am fi aşteptat este în dreptul de a modifica deficitul de la 1,9 la 2,2 ", a arătat el.

Băsescu a spus însă că în urma evoluţiilor din prima parte a anului este evident că deficitul aşa cum se execută bugetul acum, este mai mic – 1,84, deci nu se poate merge pe un deficit de 2.2%, aşa cum se anticipa, ci pe mai puţin."În baza înţelegerilor din ianuarie-februarie, la mijlocul anului, Guvernul va putea să crească deficitul pentru corectarea bugetului de stat de la 1,9, în condiţiile în care în mod real este 1,84, la 2,14 undeva. Deci avem spaţiu fiscal pentru a plăti integral diferenţa de salarii pentru bugetari", a anunţat preşedintele.

"Din acest motiv spun că este doar o decizie politică şi eu susţin fără rezerve având în vedere efectele pe fondul de pensii, pe fondul de sănătate şi pe creşterea consumului, care iar aduce prin TVA o parte din bani înapoi. Eu susţin că aceasta este soluţia pentru România în acest moment, când Europa se autodeclară ca fiind deja în recesiune din nou – o uşoară stimulare a consumului", a conchis Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor