Ponta: Era o anomalie,o malformaţie că Parlamentul nu era informat despre discuţiile pe plan european
alte articole
Prim – ministrul Victor Ponta consideră că neinformarea Parlamentului în legătură cu discuţiile la nivel european a reprezentat „o anomalie şi o malformaţie”.
„Mâine în Parlament doresc să continuăm procesul început de Uniunea Social – Liberală de revenire la o desfăşurare constituţională şi normală a raporturilor între instituţiile statului. Faptul că în ultimii trei ani nici Guvernul, nici Parlamentul nu au avut niciun cuvânt de spus într-o zonă esenţială pentru România, cum este zona afcerilor europene.... Practic, UE ţine de politica internă. Faptul că de trei ani, Parlamentul nu a fost nici măcar informat cu ce se discută la nivel european, faptul că Guvernul nu era în niciun fel implicat era o anomalie şi o malformaţie constituţională, democratică şi europeană. (...) Noi ne dorim să readucem instituţiile la fucţionarea lor normală. Nu poţi să nu implici Parlamentul în decizii atât de importante şi le-am reiterat şi o să le prezint şi mâine”, a menţionat Ponta.
Premierul a precizat că marţi va face o declaraţie politică în Parlament pe cele cinci obiective care reprezintă „prioritatea absolută pe plan european a Guvernului USL”.
„Mâine mă voi adresa Parlamentului cu o declaraţie politică în care voi cere un mandat de principiu de reprezentare a României pe aceste cinci teme guvernamentale. (...) În perioada următoare, România va avea cinci teme importante pe agenda europeană. În primul rând aderarea la spaţiul Schengen, săptămâna trecută eram în campanie electorală şi nu am avut timp să vă informez, dar la Consiliul miniştrilor de Interne toate semnalele pe care le-am primit sunt îmbucurătoare. De asemenea avem problema şi o vom rezolva cu bine a prezentării raportului MCV pe ultimii cinci ani. Problema absorbţiei fondurilor europene, acolo unde am luat şi luăm măsuri pentru a opri orice fel de sancţiune din partea CE asupra României. Situaţia foarte importantă dezbătută de primii miniştri la Bucureşti privind bugetul Uniunii Europene, inclusiv alocarea resurselor pentru România în perioada 2014 – 2020 şi problema la nivel european de adoptare a unui pact de creştere economică şi creare de locuri de muncă care să însoţească tratatul de guvernanţă fiscală”, a menţionat premierul Victor Ponta.
Întrebat dacă va cere, marţi, în Parlament un vot pentru reprezentarea la Consiliul European din 28 iunie, premierul Victor Ponta a spus că el nu poate răspunde la aceste întrebări. „Acestea sunt decizii pe care le ia Parlamentul. Guvernul am spus-o şi o să o spun de fiecare dată, nu mai este şeful Parlamentului, Guvernul să supune Parlamentului", a conchis el.