Victoria USL în alegerile locale arată că românii s-au săturat de austeritate,scrie presa străină

(ANDREI PUNGOVSCHI / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
11.06.2012

Rezultatele alegerilor locale de duminică, la care USL a câştigat detaşat, arată că românii s-au săturat de măsurile de austeritate, notează agenţiile străine de presă.

Peste jumătate dintre cei peste 18 milioane de alegători din România au votat duminică în alegerile locale, iar Uniunea Social-Liberală (USL) pare să fi obţinut o victorie detaşată, scrie agenţia chineză Xinhua. Premierul Victor Pona s-a declarat foarte satisfăcut de rata de participare, ceea ce reprezentat o primă legitimare pentru cabinetul USL. Iar preşedintele PNL, Crin Antonescu, membru al coaliţiei de guvernare, a spus că alegerile au dovedit că USL este o construcţie politică viabilă. Xinhua notează că scrutinul a reprezentat, în primul rând, un test înainte de alegerile parlamentare ce vor avea loc tot anul acesta.

Agenţia germană DPA comentează că alegerile locale au arătat că românii s-au săturat de măsuri de austeritate. Potrivit DPA, PDL a înregistrat o scădere importantă în sondaje, după ce a impus reduceri de cheltuieli, pentru a obţine un pachet de salvare UE-FMI, în 2009.

Şi Reuters notează că victoria detaşată obţinută de noul guvern de stânga al premierului Victor Ponta trasmite un mesaj puternic că populaţia nu mai vrea măsuri de austeritate. În plus, rezultatul ar putea prevesti că USL va obţine majoritatea la alegerile legislative de anul acesta.

Pe de altă parte, PDL, care a fost nevoit să reducă salariile şi să crească taxele, şi-a pierdut atât de mulţi susţinători încât a obţinut la limită poziţia de a doua forţă politică din ţară, înaintea populistului Dan Diaconescu.

Agenţia precizează că poliţia anchetează o serie de acuzaţii de fraudă, inclusiv oferire de mită şi tentativă de vot multiplu.

În Bucureşti, 18 candidaţi s-au înscris în cursa pentru Primăria Generală, iar exit-pollurile îl creditează pe Sorin Oprescu, susţinut de USL, ca învingător. Majoritatea candidaţilor au promis să rezolve problema câinilor vagabonzi, relatează Reuters, precizând că până la 40.000 de câini fără stăpân se află pe străzile capitalei.

Agence France-Presse anunţă că USL a revendicat victoria la alegerile locale, după publicarea primelor sondaje la ieşirea de la urne. Agenţia precizează că PDL, care a ieşit de la putere de circa o lună, a pierdut capitala.

Analistul politic Cristian Pârvulescu, citat de AFP, a declarat că votul a fost "o formă de protest, o consecinţă a crizei economice".

Agenţia precizează că că sistemul uninominal într-un singur tur, adoptat pentru acest scrutin, le dă în multe localităţi un avantaj primarilor în exerciţiu şi limitează şansele unei schimbări la conducere.

La Bucureşti însă, Nicuşor Dan, un matematician, care s-a lansat în cursă ca independent, cu un buget de campanie modest, a creat totuşi o surpriză, ocupând a treia poziţie, scrie AFP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor