Ponta, despre uniunea bancară: Băsescu poate să-şi dea cu părerea; eu sunt mai înţelept, analizez

Victor Ponta, conferinţă de presă la Palatul Victoria. (Epoch Times România)
Epoch Times România
18.09.2012

Premierul Victor Ponta a spus marţi, la Palatul Victoria, că preşedintele Traian Băsescu „are dreptul la o părere” cu privire la implicarea ţării în uniunea bancară europeană, dar nu se poate angaja în numele României, atribuţii în acest sens având doar Guvernul şi Parlamentul.

„Sunt convins că preşedintele Băsescu nu se poate angaja în numele României. În numele României se pot angaja Parlamentul şi Guvernul României. Domnia sa are o părere şi are dreptul la o părere. În mod sigur, Guvernul în consultare cu Parlamentul şi BNR va avea o poziţie oficială în perioada următoare, pe măsură ce lămurim unele aspecte criticate de alte ţări”, a declarat Victor Ponta, răspunzând unei întrebări privind proiectul uniunii bancare.

„Nu e o decizie pe care să o luăm într-o zi sau două. Domnul Băsescu poate să-şi dea cu părerea. Eu sunt mai aşezat, mai înţelept şi prefer să îi ascult mai întâi pe cei care se pricep înainte să îmi dau cu părerea”, a mai spus Ponta, adăugând cu nu vrea să vorbească „doar aşa, să dau bine la Bruxelles şi să mă angajez la ceva fără să ce înseamnă pentru România”.

El a explicat că deocamdată nu poate să spună că este în favoarea sau împotriva acestei idei, însă s-a declarat de acord cu poziţia exprimată de guvernul polonez, cel care a spus foarte direct că nu poate să adere la ceva când nu are dreptul să participe la discuţii şi nu are drept de vot, nefiind în zona euro.

„România, ca şi Polonia, şi alte ţări europene, sigur că trebuie să meargă în direcţia unei mai mari integrări la nivel european, dar cu condiţia să fii la masa discuţiilor. Nu poţi să fii în afara camerei şi să fii de acord. Dacă vorbim de uniunea bancară este o idee bună ca România, ca să fie parte la ceva trebuie să fie primită şi la masă , să îşi spui părerea”, a explicat Ponta.

Preşedintele Băsescu i-a transmis vineri preşedintelui CE, Jose Manuel Barroso, că România vrea să fie parte a uniunii bancare. "L-am asigurat şi pe domnul Barroso, şi pe domnul Van Rompuy, că România va fi parte a uniunii bancare. Sigur, aici sunt de discutat modalităţile, iar argumentul principal, pentru care România doreşte să fie parte a uniunii bancare, chiar dacă nu este în zona euro, este legat de faptul că 85% din piaţa bankingului românesc este ocupată de bănci din zona euro, deci nu putem rămâne în afara structurilor de decizie, atât timp cât băncile care operează pe teritoriul României sunt bănci din zona euro, preponderent", a declarat Băsescu.

Mai mult, el a susţinut că BNR este principalul decident pe acest subiect, nu Guvernul. "Eu am discutat cu guvernatorul Băncii Naţionale înainte de a pleca şi, din câte ştiu, Banca Naţională este gestionarul sistemului bancar. Ştim toţi că nu-i Guvernul. Deci m-am adresat instituţiei pricepute, cea care acum reglementează sistemul bancar din România. Şi opţiunea guvernatorului băncii este să fim în interiorul uniunii bancare, tocmai datorită celor 85% din sistemul bancar care acţionează în România, care provine din zona", a precizat preşedintele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor