Ponta: Cioloş a primit probabil informaţii greşite de la consilierii săi "tehnocraţi"

Victor Ponta susţine că premierul Dacian Cioloş a răspândit în spaţiul public informaţii greşite despre Programul Operaţional Regional.
Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

"În baza unor informaţii greşite primite probabil de la consilierii săi "tehnocraţi" (sau urechişti), Dl Cioloş anunţa că Programul Operaţional Regional e blocat! Mă bucur că s-a lămurit rapid că nu era deloc aşa (noroc cu lămuririle prompte ale Comisiei Europene) şi a făcut precizările necesare. Să greşeşti e uman, să perseverezi...

Inţeleg formula "politică" prin care "programul s-a deblocat în urma unei discuţii cu Dna Creţu". Ce bine ar fi să fie aşa simplu - dar un simplu telefon la Marius Nica şi se lămureau lucrurile imediat! E important pentru România să evite în viitor asemenea gafe", a scris Victor Ponta, pe contul său de Facebook.

Fostul premier susţie că "după ce în 2012 aveam absorbţie 6% şi toate programele blocate, acum mergem spre 70% cu toate programele operaţionale, cu o capacitate administrativă radical schimbată şi îmbunătăţită prin munca multor oameni de bună credinţă".

"Nu degeaba în 2014 am fost locul 1 în UE la creşterea procentuală a absorbţiei de fonduri structurale! Şi putem să rămânem aşa şi în 2016", a adăugat Victor Ponta.

Declaraţiile sale au loc în contextul în care prim-ministrul Dacian Cioloş anunţase vineri, după o întâlnire cu comisarul european Corina Creţu, că Programul Operaţional Regional pentru perioada 2007-2013 este blocat în urma unui audit al Comisiei Europene şi că sunt puţine proiecte aferente perioadei 2014-2020 gata să fie implementate.

Ulterior, şeful Executivului a anunţat că programul Operaţional Regional s-a deblocat după discuţia avută cu comisarul european Corina Creţu.

"Spuneam ieri, de exemplu, pe Programul Operaţional Regional, că programul era blocat. Ei, s-a deblocat deja, de ieri, după o discuţie cu doamna comisar, pentru că, între timp, am aflat că autorităţile, administraţia de la Ministerul Fondurilor Europene şi de la Ministerul Dezvoltării Regionale furnizaseră clarificările aşteptate de Comisia Europeană legat de anumite proiecte. Deci, din cele câteva mii de proiecte, era vorba de o sută şi ceva de proiecte unde un audit de la Comisie mai făcuse nişte verificări.

Deci, vreau să fie lucrurile clare, ceea ce am spus ieri nu avea nicio legătură cu implementarea proiectelor în teritoriu, era vorba de relaţia dintre Guvern şi Comisia Europeană pe rambursarea unor fonduri. Dar şi această rambursare am primit informaţia ieri seara că începe foarte curând, pentru că lucrurile au fost clarificate şi de asta este bun şi contactul direct cu Comisia Europeană, pentru a nu pierde prea mult timp atunci când trebuie clarificate anumite lucruri", a precizat Dacian Cioloş, la Radio România Actualităţi, citat de Agerpres.

Premierul a afirmat că ţara noastră are, probabil, un grad de absorbţie a fondurilor europene "cam la 60%" şi, dacă lucrurile merg bine, se va ajunge "undeva la 70%".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne