Ioan Stanomir, profesor de drept constituţional: ”Este cel mai prost moment pentru revizuirea Constituţiei”

Manifestant cu Constituţia României în mână
Manifestant cu Constituţia României în mână (Epoch Times România)
Matei Dobrovie
12.04.2013

Preşedinte al Comisiei pentru Analiza Regimului Politic şi Constituţional din România în 2009, care a realizat un raport pentru preşedinţie, profesorul Ioan Stanomir a susţinut, în cadrul unei dezbateri organizate de Institutul de Studii Populare, think-tank-ul PDL, că acest document îşi păstrează valoarea ştiinţifică chiar dacă nu s-a făcut nimic în acest sens. În opinia sa, actualul proces de revizuire netransparent şi care nu pleacă de la un text clar nu este binevenit în contextul în care abia mai există opoziţie în Parlament.

”Documentul elaborat de noi nu a greşit în predicţii. În 2012 lucrurile s-au accelerat foarte tare şi au apărut fracturi între puterile statului, în executiv între preşedinte şi premier şi între Parlament şi Curtea Constituţională care n-au putut fi rezolvate”, a afirmat Stanomir. În opinia sa, actualul proces de revizuire constituţională demarat de USL a început cu stângul pentru că ”nu are la bază niciun document şi e riscant să încredinţezi soarta naţiunii unor oameni pe care îi pui într-o comisie de revizuire a legii fundamentale dar cărora le lipseşte experienţa şi expertiza”. Stanomir atrage atenţia că nici PNL şi nici PSD nu s-au pronunţat clar asupra opţiunilor lor de regim politic: alegerea preşedintelui în continuare de către popor sau parlamentarizarea României după sistem italian sau german?

Fostul director al IICCMER recomandă opoziţiei actuale să nu se compromită participând la un simulacru de proces de revizuire consensual, în care majoritarii vor decide totul, iar ”decidenţii minori vor fi folosiţi ca alibi de prezenţă”. În opinia sa, procesul deja demarat nu este nici democratic, nici transparent, ”nedefinindu-se nici problema, nici soluţiile”. ”E aproape aceeaşi situaţie ca în 1990-1992 când abia exista opoziţie în Parlament. Acum FSN a revenit la putere după 20 de ani cu majoritate constituţională. Cred că e cel mai prost moment pentru a revizui Constituţia. Orice constituţie bună trebuie să se fondeze pe un minim de compromis şi consens”, afirmă Stanomir. El consideră că ”suntem în cel mai dificil moment pentru democraţia noastră după 1990 iar viitorul arată îngrozitor” pentru că nu există o opoziţie în Parlament ”nici ca număr, nici ca şi comportament”.

Constituţionalistul atrage atenţia că în actualul proces de revizuire constituţională iniţiat de USL apar discuţii parazitare. În plus, în interiorul partidelor dezbaterea ideilor este respinsă şi descurajată ca fracţionism şi în general nu există o piaţă a ideilor. ”Aş vrea să văd alegeri primare autentice deschise de tip american şi în partidele româneşti, dar am mari îndoieli că se va întâmpla asta, la fel cum am îndoieli că vom avea politicieni care să-şi asume principiile precum Margaret Thatcher”.

Ca urmare, Stanomir consideră că nu există un moment propice pentru revizuire până nu se va ieşi din acest cerc vicios ”dominat de cultura urii, a lipsei comunicării şi dialogului, pe care nu poţi construi nimic”.

Deocamdată, în opinia sa, partidele s-au ferit să plaseze specialişti în Forumul Constituţional, iar revizuirea Constituţiei s-ar putea face peste noapte, total netransparent. ”Tragic este că noua majoritate extrem de dezarticulată, dar extrem de utilă, acceptă şi votează tot ce vor patronii ei”, spune Stanomir.

”E aproape aceeaşi situaţie ca în 1990-1992 când abia exista opoziţie în Parlament. Acum FSN a revenit la putere după 20 de ani cu majoritate constituţională. Cred că e cel mai prost moment pentru a revizui Constituţia. Orice constituţie bună trebuie să se fondeze pe un minim de compromis şi consens”. - Ioan Stanomir, profesor de drept constituţional

Cât despre evenimentele din vara trecută – demersurile care au dus la căderea guvernului Ungureanu şi suspendarea preşedintelui Băsescu – ele au dovedit ”că ne-am clădit iluzii în legătură cu ireversibilitatea unor reforme”.

”Nu va fi niciodată un moment bun pentru revizuire atâta timp cât vom avea un dezinteres total faţă de asanarea spaţiului public. Unde era CNA în vară? Unde era solidaritatea oamenilor politici cu justiţia atunci când membrii CSM Alina Ghica şi Cristi Danileţ erau linşaţi de media? În opinia mea, CNA ar trebui desfiinţat pentru că-l plătim degeaba. Cu ce sunt mai puţin pernicioase RTV şi Antena 3 decât OTV?”, a concluzionat Stanomir.

La rândul său şi Radu Carp, profesor de drept la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, a subliniat că ”discutăm despre o revizuire care nu are un text, cea mai paradoxală situaţie a parlamentarismului din România. Şi în 1990 a fost mai predictibil procesul pentru că se ştia că trebuie adoptată o Constituţie, că Parlamentul se dizolvă şi se ştia ce poziţie au partidele. Probabil că actuala revizuire se va face peste noapte precum trecerea Monitorului Oficial de la Parlament la guvern”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor