Pompeo: SUA intenţionează să schimbe fundamental Organizaţia Mondială a Sănătăţii

Mike Pompeo
Mike Pompeo (Jahi Chikwendiu/The Washington Post Getty Images)

Statele Unite încearcă să „schimbe fundamental” Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a declarat marţi secretarul de stat Mike Pompeo, după ce administraţia Trump a ameninţat că va bloca finanţarea agenţiei în timpul pandemiei coronavirusului.

Preşedintele Donald Trump a promis săptămâna aceasta că va face un anunţ cu privire la finanţarea SUA pentru agenţia ONU. Statele Unite sunt donatorul principal al OMS, furnizând 400 milioane USD anul trecut.

Comentariile lui Pompeo vin în condiţiile în care FMI a avertizat marţi că pandemia este pregătită să stârnească o copleşitoare recesiune globală nemaivăzută în ultimul secol.

Pandemia a ucis deja peste 120.000 de oameni (datele includ statisticile măsluite ale regimului comunist chinez, considerate false) şi a infectat aproape două milioane de persoane în întreaga lume, de când a apărut pentru prima dată în China în noiembrie 2019.

În SUA, Trump a spus că temuta curbă a îmbolnăvirilor se aplatizează şi că Administraţia ar trebui să formeze o echipă însărcinată cu redeschiderea economiei.

„Organizaţia Mondială a Sănătăţii în trecutul său a făcut o treabă bună. Din păcate, acum nu a reuşit să se ridice la înălţime”, a spus Pompeo în emisiunea radio Good Morning Orlando din Florida.

„Trebuie să ne asigurăm că vom face eforturi pentru a schimba fundamental organizaţia, sau să luăm o decizie diferită, pentru a ne asigura că aceste obligaţii importante în materie de sănătate funcţionează - lucruri care, în mod sincer, afectează şi sănătatea americanilor".

Administraţia Trump, un critic frecvent al agenţiilor ONU, susţine că OMS s-a bazat prea mult pe propaganda oficială a Partidului Comunist Chinez după ce virusul Wuhan a apărut la sfârşitul anului trecut.

Întrebat într-un interviu separat despre o propunere din Congres de a introduce legislaţie care să permită victimelor pandemiei să dea în judecată China, Pompeo a spus că toate înregistrările naţiunilor vor fi în cele din urmă examinate.

„Cât despre cei care au fost responsabili de pierderea de vieţi, de tragedia care a avut loc aici în Statele Unite, de daunele economice care au fost produse în întreaga lume, sunt foarte sigur că această administraţie va găsi calea de a aduce acele ţări şi acei indivizi în faţa justiţiei", a declarat el pentru postul de radio Houston KSEV.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe