Rusia construieşte o bază militară majoră în apropierea graniţei cu Ucraina

O coloană de tancuri ruseşti.
O coloană de tancuri ruseşti. (Captură Foto)
Andrei Popescu
11.09.2015

Rusia a început să construiască în apropierea graniţei cu Ucraina o imensă bază militară care va găzdui depozite de muniţii şi barăci pentru câteva mii de soldaţi, un proiect care sugerează că Moscova se pregăteşte pentru confruntări prelungite cu Kievul, conform Reuters.

Când va fi finalizată, baza va dispune de propria sa piscină, un patinoar şi o frizerie, conform documentelor publice. În această săptămână, muncitorii au ridicat un gard într-un câmp de porumb situat lângă satul Soloti pentru a marca perimetrul. Muncitorii au cerut unui reporter Reuters să părăsească zona, acuzându-l că ar fi un spion ucrainean.

În aproape acelaşi loc, în aprilie 2014, a avut loc o intensificare a activităţii militare ruseşti care a coincis cu o serie de lupte intense peste graniţa ucraineană, aflată la o distanţă de doar aproximativ 25 km. O escadrilă de elicoptere de atac Mi-24 a fost văzute acolo la acea vreme, precum şi corturi de armată şi camioane militare.

NATO a acuzat Rusia că foloseşte baze improvizate pentru a trimite soldaţi şi echipamente în estul Ucrainei, cu scopul de a-i susţine pe rebelii separatişti care se luptă acolo cu trupele guvernamentale ale Kievului.

Rusia neagă acuzaţiile şi a refuzat să răspundă la întrebările presei cu privire la motivul construirii bazei şi dacă aceasta are vreo legătură cu conflictul din Ucraina.

Conform documentelor publicate pe website-ului Guvernului rus, zakupki.gov.ru, Moscova construieşte această bază militară pe o suprafaţă de 300 de hectare în apropiere de Valuyki, un orăşel situat la mică distanţă de Soloti.

Documentele mai susţin, de asemenea, că acolo va exista şi un complex de pregătire şi o infirmerie cu 50 de locuri, care poate fi extinsă în cazul unui “aflux masiv de răniţi”.

Ministerul rus al Apărării intenţionează să construiască 9 barăci pentru 3.500 de soldaţi, mai multe depozite pentru rachete, piese de artilerie şi alte tipuri de muniţii, pe o suprafaţă totală de peste 6.000 de metri pătraţi.

Documentele mai susţin, de asemenea, că acolo va exista şi un complex de pregătire şi o infirmerie cu 50 de locuri, care poate fi extinsă în cazul unui “aflux masiv de răniţi”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor