Polonia: Mişcarea anticlericală a lui Janusz Palikot cere desfiinţarea orelor de religie în şcoli

Polonia este la ora actuală scena unor ample dezbateri pe marginea unei posibile viitoare reforme din sistemul de învăţământ: desfiinţarea orelor de religie din şcoli. Ideea reformei aparţine principalei 'surprize' din politica poloneză - Mişcării de susţinere a lui Janusz Palikot, partid care la ultimele alegeri parlamentare a obţinut 40 de mandate. Dintre toate ideile extravagante pe care le-a formulat deja acest partid, între care şi cele privind legalizarea marijuanei şi a căsătoriilor între reprezentanţi ai aceluiaşi sex, cea care prevede desfiinţarea orelor de religie din şcoli a suscitat cele mai aprinse polemici.
Oricât de ciudat ar părea, Legea Domnului a fost introdusă în programa şcolară din Polonia încă pe vremea comuniştilor, subliniază cotidianul rus Novâie Izvestia. Wladislaw Gomulka, prim-secretar al CC al Partidului Comunist Unit credea că, dacă va permite predarea acestei discipline, puterea sovietică îşi va îmbunătăţi cât de cât imaginea deloc strălucitoare pe care o avea în ochii polonezilor, naţiune care i-a atribuit mereu catolicismului un rol extrem de important în istoria sa. După demisia lui Gomulka, politica puterii comuniste poloneze s-a înăsprit, iar Legea Domnului a dispărut din şcoli, pentru ca în 1991, deja după destrămarea blocului sovietic, să revină triumfător şi să devină materie obligatorie.
Cei care cred că la orele de religie elevii polonezi cântă în cor psalmi şi critică darvinismul vor fi dezamăgiţi. Materia, unde elevilor li se explică cum Dumnezeu l-a creat pe Adam după chipul şi asemănarea sa, convieţuieşte în mod armonios cu biologia, unde se spune că omul provine de la maimuţă. Orele de religie sunt predate fie de clerici de la biserici vecine, fie de călugăriţe. Un alt amănunt plăcut pentru elevi este acela că la orele de religie nu se pun note şi nu există examene. Criteriul de evaluare îl constituie frecvenţa şi activitatea în dezbateri.
Prin urmare, la prima vedere poate părea oarecum ciudat că o parte din societatea poloneză sprijină iniţiativa lui Janusz Palikot privind desfiinţarea orelor de religie în şcoli. După cum explică Novâie Izvestia, în rândul tinerei generaţii de polonezi religiozitatea profundă nu este atât de des întâlnită ca în rândul generaţiilor trecute de 30 de ani. Cu cât mai în vârstă este polonezul, cu atât mai ataşat este el de Biserică. Atitudinea sceptică faţă de religie şi chiar ateismul sunt, în Polonia, caracteristice generaţiilor tinere, care nu ţin minte represaliile comuniste contra religiei şi care consideră Legea Domnului un anacronism deplasat.
În 2009, studenţi ai Universităţii din Lodz au realizat un sondaj de opinie pentru a clarifica ce fac studenţii în timpul orelor d religie. Jumătate dintre intervievaţi au răspuns că în timpul acestor ore îşi fac temele pentru alte materii, o treime au spus că socializează cu amicii, iar 5% au declarat că dorm.
Opiniile profesorilor polonezi sunt şi ele împărţite, tot în funcţie de vârstă. Profesorii mai tineri ar prefera ca în timpul celor două ore alocate săptămânal religiei să se predea materii 'mai utile' şi 'mai conectate la viaţa de zi cu zi', în timp ce profesorii mai în vârstă au în majoritate o părere opusă. 'În lumea modernă există foarte multă agresiune, iar lecţiile de religie suprimă în mare măsură această agresivitate, îi învaţă pe copii să-şi evalueze gesturile şi faptele conform categoriilor de Rău şi Bine', subliniază o profesoară adeptă a menţinerii orelor de religie.