Polonia cere ca UE să fie flexibilă în privinţa Brexitului. Bruxelles-ul respinge noi negocieri

Ministrul polonez de Externe, Jacek Czaputowicz (Getty Images)
Andrei Popescu
11.12.2018

Polonia a cerut Uniunii Europene să demonstreze flexibilitate când premierul britanic se va întoarce la Bruxelles după ce luni a anunţat amânarea votului în Parlamentul ţării privind controversatul acord pentru Brexit, potrivit Express.co.uk.

Ministrul polonez de Externe, Jacek Czaputowicz, susţine abordarea cererii premierului May pentru a se evita scenariul unui Brexit fără acord. Bruxelles-ul a insistat că nu pot avea loc noi negocieri privind acordul de retragere – care conţine măsura controversată a backstop-ului irlandez – ce a fost încheiat recent între May şi liderii UE. Însă luni, May a cerut amânarea votului în Parlament şi a anunţat intenţia de a reveni la masa negocierilor pentru a încerca să câştige de partea ei un număr tot mai mare de parlamentari nemulţumiţi de acordul actual. De fapt, aproximativ 100 de parlamentari din partidul de guvernământ au semnalat intenţia de a vota marţi împotriva acordului.

Czaputowicz, prezent la Bruxelles la o reuniune a miniştrilor de externe ai UE, a declarat reporterilor că Polonia va susţine un “anumit grad de flexibilitate”, întrucât un Brexit fără acord va fi “cel mai rău scenariu”.

Totuşi, Varşovia pare să fie singura voce din Bruxelles, în condiţiile în care majoritatea statelor membre şi majoritatea înalt oficialilor UE susţin că acordul de retragere este “cel mai bun şi unicul acord posibil” după 18 luni de negocieri.

Anunţând pentru joi o întâlnire a Consiliului European pe tema Articolului 50, preşedintele Consiliului, Donald Tusk, a afirmat: “Nu vom renegocia acordul, inclusiv backstop-ul, dar suntem pregătiţi să discutăm despre modul în care putem facilita ratificarea britanică”.

Guy Verhofstadt, coordonatorul Parlamentului European pentru Brexit, a scris pe Twitter: “După doi ani de negocieri, guvernul conservator doreşte să amâne votul. Ţineţi minte că nu îi vom dezamăgi niciodată pe irlandezi. Această amânare va amplifica şi mai mult nesiguranţa oamenilor şi companiilor. Este momentul să vă hotărâţi!”.

Aparent May este înclinată să abordeze Articolul 184 al acordului de retragere, care cere ca Marea Britanie şi UE să folosească “cele mai bune demersuri pentru a lua cu bună credinţă măsurile necesare privind negocierea rapidă a acordurilor care guvernează relaţia lor viitoare”.

Premierul britanic urmăreşte să obţină garanţii mai puternice din partea Bruxelles-ului pentru a linişti parlamentarii britanici că UE nu intenţionează să folosească sau să ţină Marea Britanie ostatică în uniunea vamală conform scenariului care implică activarea backstop-ului.

Diplomaţii UE implicaţi în negocierile pentru Brexit sunt determinaţi în poziţia lor că acordul de retragere nu poate fi redeschis.

O sursă a afirmat: “Este singurul acord posibil. Nu văd niciun loc pentru manevre”.

O altă sursă a precizat: “În prezent nu există nicio mişcarea în tabăra UE şi credem în continuare că acordul negociat este singurul teren pe care îl avem”.

Totuşi, diplomaţii refuză să excludă crearea unei declaraţii secundare fără natură obligatorie, care în esenţă acţionează precum o “clarificare” a acordului de retragere şi vrea să determine cele două părţi să ofere asigurări că backstop-ul nu va fi folosit niciodată.

May se va întâlni marţi cu premierul olandez Mark Rutte, cancelarul german Angela Merkel, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi cu Tusk.

Franţa a promis că îşi va amplifica pregătirile pentru scenariul Brexitului fără acord, după confuzia generată în Camera Comunelor a Parlamentului britanic cu privire la controversatul acord de ieşire.

Nathalie Loiseau, ministrul francez pentru Europa, a declarat că a devenit tot mai posibil faptul că Marea Britanie va ieşi din UE fără un acord.

Adresându-se Adunării Naţionale franceze, ea a afirmat: “Datorită celor mai recente evoluţii nu trebuie să pierdem din vedere ideea că este tot mai probabil ca, de fapt, Camera Comunelor să respingă acordul de retragere”.

Ea a adăugat că riscul pentru un Brexit fără acord a crescut enorm şi că un astfel de scenariu “va fi extrem de costisitor pentru Marea Britanie, dar că va penaliza de asemenea şi UE”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor