Marea Britanie: acordul pentru Brexit produce haos. May în corzi
alte articole
Premierul britanic Theresa May organizează întâlniri cu parlamentari conservatori, cu scopul de a salva acordul pentru Brexit.
Guvernul britanic a precizat că May explorează căi de a ajunge la un consens cu parlamentarii înaintea unui vot crucial pe tema Brexitului, care va avea loc în 11 decembrie în Camera Comunelor, potrivit publicaţiei The Times.
Una dintre opţiuni ar putea fi aceea de a i se oferi Parlamentului un rol în monitorizarea acordului de ieşire din bloc şi ca guvernul să nu intre în backstop irlandez fără aprobare parlamentară. Scenariul backstop presupune ca Irlanda de Nord să rămână în piaţa unică şi Uniunea Vamală a UE, în cazul în care nu se ajunge la altă soluţie în decembrie 2020, la sfârşitul perioadei de tranziţie.
Totuşi, oferta concesiilor nu pare să aibă succes în rândul susţinătorilor Brexitului. Fostul ministru britanic însărcinat cu Brexitul, Steve Baker, a afirmat: “Cine se lasă păcălit de aşa ceva? Tratatul va avea natură obligatorie”.
Între timp, un înalt oficial din Uniunea Europeană a indicat că, dacă va fi făcută o astfel de concesie şi parlamentarii votează împotriva intrării ţării în backstop irlandez în cazul declanşării acestuia, atunci Marea Britanie se va afla în situaţia de a încălca obligaţiile legale internaţionale.
“Este pur şi simplu un aranjament intern în Marea Britanie”, a susţinut oficialul UE, care este implicat în negocierile legate de Brexit.
“Ceea ce contează este tratatul şi angajamentele cu natură obligatorie ale acestuia”, a adăugat el.
Miercuri, în camera inferioară a Parlamentului a avut loc cea de-a doua dezbatere privind proiectul de retragere. În timpul discuţiilor, parlamentarul nord-irlandez Nigel Dodds a insistat că Brexitul lui May nu va avea ca rezultat ieşirea Marii Britanii de sub jurisdicţia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.
Dodds a avertizat că în cazul declanşării backstop-ului irlandez, Irlanda de Nord va rămâne în Uniunea Vamală – şi “nu într-un oarecare aranjament vamal” – şi va aplica întregul set de legi vamale ale UE, iar CJUE va continua să aibă jurisdicţie în ceea ce priveşte respectarea acestor reglementări”.
Marţi, pentru prima dată în istoria ţării, guvernul Theresei May a fost acuzat de sfidarea Parlamentului după ce a refuzat să publice opina oficială al procurorului general al Regatului Unit, Geoffrey Cox, cu privire la acordul pentru Brexit şi controversatul backstop irlandez.
Cox a recunoscut că Marea Britanie nu va avea niciun drept unilateral să se retragă din acord, care a fost etichetat de către susţinătorului Brexitului ca fiind cel mai prost acord din istoria ţării.