Theresa May amână votul pentru Brexit în Parlamentul britanic
alte articole
Premierul britanic Theresa May a anunţat luni că se amână votul pentru acordul de retragere negociat cu Uniunea Europeană, cu scopul de a evita o înfrângere devastatoare în Parlament, care ar fi periclitat atât acordul de Brexit, cât şi supravieţuirea sa politică, potrivit publicaţiei americane The Washington Post.
May a declarat în Camera Comunelor că în cazul în care acest vot ar fi avut loc marţi, acordul ar fi fost respins cu o marjă semnificativă.
Aproximativ 100 de membri din propriul partid, cel al conservatorilor, au semnalat că vor vota împotriva acordului. O astfel de înfrângere ar avea un impact puternic pentru supravieţuirea oricărui premier, dar cu atât mai mult pentru May, care a eşuat să obţină o majoritate pentru conservatori în Parlament după o campanie electorală dezastruoasă în 2017.
Recunoscând potenţiala înfrângere înainte ca aceasta să fi avut loc, May şi-a prelungit mandatul suficient de mult pentru a discuta încă o dată cu negociatorii europeni. Ea a insistat că a negociat cel mai bun acord posibil pentru Brexit, însă a fost de acord să se reîntoarcă la Bruxelles în această săptămână şi să “facă tot posibilul pentru a obţine asigurările solicitate de Camera Comunelor, pentru ca acest acord să treacă linia finală” şi a oferi poporului britanic ceea ce doreşte.
Prin amânarea votului, May a prelungit de asemenea şi nesiguranţa privind Brexitul – dacă în martie 2019 va avea loc un Brexit, dacă va fi votat acordul, sau dacă nu va exista niciun acord.
Liderii UE sunt exasperaţi de neînţelegerile interne de la Londra. Majoritatea văd Brexitul ca o rană autoprovocată şi agravată de conducerea ţării. Şi se mai întreabă cât va mai rezista la putere premierul May.
“Nu vom renegocia acordul, inclusiv backstop-ul, dar suntem pregătiţi să discutăm cum poate fi facilitată ratificarea [acordului] în Marea Britanie. Nu mai este suficient timp şi noi trebuie să discutăm şi despre un scenariu în care nu se va încheia un acord”, a scris pe Twitter preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.
Nici May şi nici europenii nu doresc un Brexit fără acord, deşi unii susţinători radicali ai Brexitului susţin că sunt dispuşi să sufere unele dificultăţi pe termen scurt în schimbul unei independenţe pe termen lung. Diverşi economişti au prezis că un scenariu fără Brexit ar putea rezulta în lipsuri de alimente şi medicamente, o paralizare a comerţului şi transportului, inclusiv avioane ţinute la sol, şi o posibilă recesiunea în Marea Britanie.
Susţinătorii radicali ai Brexitului doresc o separare completă de Uniunea Europeană, în timp ce opozanţii susţin că acordul va impune ţării costuri economice fără suficiente beneficii.
În cazul în care May reuşeşte oarecum să obţină termeni mai buni din partea europenilor, ea s-ar putea întoarce în Parlament în această lună sau la începutul lui ianuarie 2019.
O postare pe Twitter a Camerei Comunelor a sugerat că termenul final pentru un vot semnificativ în Parlament este 28 martie 2019, cu o zi înainte ca Marea Britanie să iasă din UE. May a sugerat că 21 ianuarie este termenul limită care se aplică.
De asemenea, May se va întâlni marţi, în Berlin, cu cancelarul german Angela Merkel pentru a obţine “asigurări suplimentare” că backstop-ul nord-irlandez nu va intra niciodată în vigoare, deşi guvernul britanic a avertizat că este improbabilă soluţionarea rapidă a acestei probleme.