Politolog: Vedeţi, POT se dezintegrează. Şi Simion se teme să nu se întoarcă la 15%. Şi PSD s-ar putea fractura. La PNL, Antonescu...

Cristian Preda (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
26.05.2025

Profesorul Cristian Preda, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, a atras atenţia că Parlamentul României este în acest moment extrem de divizat şi s-ar putea să existe tot felul de noi "fărâmiţări" care să complice şi mai mult articularea unei majorităţi.

"George Simion se teme să nu se întoarcă la cota de 15% pe care a luat-o în noiembrie şi de asta stimulează publicul care l-a urmat, cu religiozitate, folosesc metaforic acest termen. Sunt oameni fanatici, mulţi, îi vedem cu gesturi foarte expresive şi teatrale. Îi ţine în priză pe aceşti oameni, unii sunt victime, alţii sunt, cum se cheamă, parteneri în această funcţionare. Unii sunt interesaţi acum şi în Parlament. Vedeţi, POT se dezintegrează, probabil că şi la AUR se vor duce tot felul de fracţiuni", a declarat Cristian Preda.

Potrivit profesorului, după alegerile din 1 decembrie, noi avem un Parlament foarte divizat, cum n-am mai avut de foarte mult timp.

"Avem în clipa asta patru partide pro-vestice, alte trei care îşi spun suveraniste, sunt şapte, mai avem grupul minorităţilor naţionale altele decât UDMR, deci un Parlament scindat în opt bucăţi. Nu suntem încă la Parlamentul olandez, care are şaptesprezece formaţiuni politice, dar nu mai suntem nici într-un Parlament în care ai două mari partide, stânga-dreapta, în jurul cărora se construiesc putere şi opoziţie. De aici, dificultatea negocierii unui guvern stabil, şi asta va creşte dacă, de pildă, şi PSD s-ar fractura, dacă vor face ca pe vremuri", a precizat Cristian Preda.

În acest context, politologul a amintit că, după alegerile din 2009, s-a făcut UNPR, iar după alegerile din 1996 s-a făcut ApR.

"Există acest risc şi există riscul şi la PNL, pentru că, aţi văzut, domnul Crin Antonescu pescuieşte în apele astea liberale. Deci nu-i exclus să avem fărâmiţare la nivel parlamentar, care să complice şi mai mult articularea unei majorităţi. Şi de aici, nevoia unor oameni competenţi în fruntea ministerelor, care să facă lucruri pe care să le şi poată explica. Pentru că, de multe ori, ştiţi, s-au întâmplat lucruri bune în România, dar dacă ai nişte tăntălăi, iertaţi-mi limbajul neacademic, lumea nu le vede, nu le pricepe, nu le înţelege. Deci trebuie să se meargă în direcţia asta. M-am bucurat să-l aud pe Ilie Bolojan, care poate va fi prim-ministru, spunând exact lucrul ăsta. Trebuie să ia din toate partidele oameni care se pricep", a adăugat Cristian Preda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor