Politolog român: Plahotniuc controlează suficient de mulţi deputaţi încât să-şi treacă propriul guvern prin Parlament
alte articole
Atât de mulţi deputaţi sunt controlaţi de oligarhul Vlad Plahotniuc, încât acesta efectiv nu are nevoie să-şi treacă propriul Guvern prin Parlament, a menţionat Goşu într-un interviu pentru Europa Liberă.
„Cel mai probabil în jurul Partidului Democrat (PD) există deja o majoritate ascunsă, o majoritate care cu siguranţă în următoarele zile se va legaliza, va ieşi la lumină. PD, Plahotniuc controlează suficient de mulţi deputaţi încât să-şi treacă propriul guvern prin Parlament, să-i asigure susţinerea unei majorităţi. Deci, lucrurile sunt destul de clare în momentul acesta, nu ştiu dacă are rost să mimăm un joc democratic care de cam multă vreme nu mai există în Republica Moldova.
Multă vreme ochii decidenţilor de la Bucureşti erau acoperiţi cu o plasă de iluzii, fie că doreau ei, fie că aceste iluzii porneau de la o analiză greşită şi de la o lipsă de cunoaştere a Republicii Moldova. Cert este că ce s-a întâmplat în ultimele două luni, căderea guvernului Streleţ cu votul acelei monstruoase coaliţii de dreapta-stânga, pro-europeană, pro-rusă, a reprezentat un duş rece pentru decidenţii de la Bucureşti, care, sigur, sunt ocupaţi cu o agendă internă foarte complicată, dar care pentru prima dată par să fie ceva mai atenţi la evenimentele de la Chişinău”, a declarat Armand Goşu, citat de Jurnal.md.
În opinia politologului, diferenţa dintre Moldova şi România e mare, lucru care se vede după evenimentele din ultima perioadă petrecute pe ambele maluri ale Prutului. Dacă în România, un miting de câteva mii de oameni a reuşit să-l facă pe Ponta să-şi dea demisia, iată că în Basarabia nici peste 50 de mii de oameni n-au reuşit această performanţă şi nici cele peste două luni de proteste în continuu din faţa Guvernului.
„Un miting de câteva mii de oameni la Bucureşti are un impact mult mai mare. La Chişinău puterea nu a reacţionat, din păcate, pentru marea masă a cetăţenilor Republicii Moldova. Acolo (în Moldova n.r.) puterea e mult mai nesimţită, amintiţi-vă, au fost la începutul lunii septembrie mitinguri uriaşe, zeci de mii de oameni în centrul Chişinăului. Deci, la Bucureşti nu a fost un miting atât de mare, a fost un miting mult mai mic şi totuşi guvernul Ponta şi-a dat imediat demisia. Reacţia puterii la presiunea străzii este mult mai evidentă, este evidentă la Bucureşti în comparaţie cu lipsa de reacţie de la Chişinău”, a punctat publicistul.
Potrivit politologului român, ar fi şanse pentru Moldova să scape din captivitate în câteva luni sau ani, cu condiţia aplicării reformei justiţiei.
„Prima reformă care trebuie făcută e reforma justiţiei. Republica Moldova trebuie eliberată din captivitatea în care se află de vreo doi-trei ani. Sistemul însuşi, până la urmă, se va manifesta în aşa fel încât să se elibereze din această captivitate, pentru că sistemul tinde către o zonă de echilibru. Niciun sistem politic nu acceptă să fie controlat dintr-un singur punct. Din acest punct de vedere, eu cred că este o chestiune de câteva luni sau oricum de puţini ani, pentru ca în Republica Moldova să aibă loc o schimbare de sistem politic radical”, a subliniat la final profesorul universitar.