Judecător implicat în spălarea miliardelor din Rusia, refugiat în România

Judecătorul Victor Orândaş, al cărui nume este vehiculat în presă din R. Moldova într-un scandal privind delapidarea a 18,5 miliarde de dolari din Rusia, s-a refugiat în România.
Judecător Victor Orândaş, 3 noiembrie 2015
Judecător Victor Orândaş, 3 noiembrie 2015 (Epoch Times România)

Judecătorul Victor Orândaş, care nu de mult a călcat pragul redacţiei noastre pentru a vorbi despre presiuni exercitate asupra sa de un superior de-al său din Justiţie, precum şi de doi agenţi SIS, are numele legat de un imens scandal de corupţie izbucnit în Rusia.

Un om de afaceri rus, suspectat că a scos prin diferite scheme bancare suma de 46 de miliarde de dolari din Federaţia Rusă, a fost arestat în urmă cu o săptămână. Acesta este acuzat că, pe parcursul mai multor ani, a folosit bănci din R. Moldova dar şi din ţările baltice, printre care şi Moldindcombank, pentru a putea scoate din ţară miliardele, relatează deschide.md.

În aceste delapidări sunt implicate persoane, bănci şi companii offshore care erau acoperite de instituţiile bancare. În perioada 2010-2013, doar pe baza deciziilor instanţelor judecătoreşti din Republica Moldova, companiile-rezidente din Rusia au fost delapidate de 18,5 miliarde de dolari. Potrivit publicaţiei citate, unele din aceste decizii ar fi fost emise chiar de judecătorul Victor Orândaş.