Coruptia in China creste mai repede decat PIB-ul

Epoch Times România
28.12.2010

Coruptia in China creste mai repede decat PIB-ul

Potrivit rezultatelor acestui an, in China au fost condamnati la pedeapsa capitala si detentie pe viata 11 inalti functionari de stat. Suma medie de mita pe care au primit-o acesti demnitari in anul 2010 este de 10 milioane de yuani (1,4 milioane dolari SUA), fiind in crestere cu 20% fata de 2008.

Dupa cum a relatat publicatia Fachzhi Ribao, dintre acesti functionari corupti de nivel regional si mai sus, sapte au fost condamnati la moarte si patru la inchisoare pe viata.

Cel mai "onest" dintre oficialii condamnati este un fost vice-presedinte al Curtii Supreme de Justutie a Chinei, Huang Sunyu. Venitul sau ilegal a constituit 5,1 miliarde de yuani (728,5 milioane dolari SUA). Iar cel mai corupt dintre acestia este Chen Shaoji, fostul presedinte al Consiliului Politic Consultativ Popular al provinciei Guangdong, care pe cale ilegala a obtinut mijloace banesti de circa 29,59 milioane de yuani (4,2 milioane de dolari SUA).

Este de remarcat faptul ca, in 2006, adeptii australieni ai practicii spirituale Falun Gong au intentat un proces impotriva lui Chen Shaoji, in timpul vizitei sale la Sydney. Lui personal i-au fost inmanate documentele instantei cu acuzatia de genocid si tortura a sustinatorilor acestei miscari in China. Insa dosarul asa a si ramas: neexaminat.

Conform acelorasi statistici pentru anul 2008, demnitarii gasiti vinovati de coruptie pe parcursul unui an au primit mita in valoare de 8,84 milioane de yuani (1,2 milioane dolari SUA). In 2010 aceasta suma a crescut cu 20%, ceea ce depaseste semnificativ cresterea PIB-ului Chinei si a salariilor cetatenilor chinezi.

Daca este sa facem comparatie cu Rusia de exemplu, in cazul careia guvernantii, de asemenea, sunt destul de corupti, atunci, potrivit Departamentului Securitatii Economice a Ministerului Afacerilor Interne, pentru prima jumatate a acestui an, oficialii corupti gasiti vinovati au luat mita in medie in valoare de 1360 de dolari. Aceasta reprezinta doar 0.089% din suma de mita luata de omologii lor chinezi.

In conformitate cu codul penal al Republicii Populare Chineze, in cazul in care suma veniturilor ilegale depaseste 100.000 de yuani (14,3 mii dolari SUA), se prevede pedeapsa cu inchisoare de la 10 ani pana la detentie pe viata. Dar daca "circumstantele sunt deosebit de grave", atunci persoana acuzata este condamnata la pedeapsa capitala si confiscarea tuturor bunurilor acesteia.

Cu toate acestea, aceste "circumstante grave", se iau in consideratie foarte rar. Spre exemplu, in ultimii 7 ani, conform datelor oficiale ale Beijing-ului, au fost condamnati 58 de functionari de nivel regional sau mai sus. Sumele pe care le-au luat acestia drept mita depasesc suma stabilita de legea chineza (100 de mii de yuani) de 50 - 300 de ori, insa numai trei dintre ei au fost condamnati la pedeapsa capitala.

In ceea ce priveste functionarii corupti de la nivelurile inferioare, nu exista statistici oficiale pentru acest an. Dar putem sa ne imaginam numarul lor, daca este sa luam in considerare ca doar in industria carbunelui din provincia Shanxi, in acest an, au fost intentate dosare impotriva a 906 functionari. Dintre acestia, 7 - sunt functionari la nivel de manageri de directii, 109 - sefi de administratii judetene si 262 — din conducerea autoritatilor rurale. Sumele obtinute de acestia in mod ilegal constituie 30,414 miliarde de yuani (4,3 miliarde dolari SUA), relateaza presa oficiala chineza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor