Politicieni germani de top cer reluarea furnizării de gaze ruseşti

În Europa, momeala unei reveniri la energia ieftină este mereu prezentă, iar această conversaţie devine mai uşoară pe măsură ce administraţia Trump de la Washington face presiuni puternice pentru negocieri cu Moscova de încetare a focului din Ucraina.
Potrivit Zero Hedge, politicieni germani de rang înalt pledează deja pentru reluarea relaţiilor cu Rusia. De exemplu, Michael Kretschmer, membru de rang înalt al creştin-democraţilor de centru-dreapta ai lui Friedrich Merz, susţine acum că sancţiunile UE împotriva Rusiei sunt "complet depăşite", deoarece acestea contrazic tot mai deschis "ceea ce fac americanii".
"Când îţi dai seama că te slăbeşti pe tine mai mult decât pe adversarul tău, atunci trebuie să te gândeşti dacă toate acestea sunt corecte", a declarat Kretschmer, potrivit DPA.
Kretschmer, care este, de asemenea, un opozant de lungă durată al livrărilor de arme către Ucraina, este ultima dintr-o serie de personalităţi atât din CDU, partidul de centru-dreapta al lui Merz, cât şi din social-democraţii de centru-stânga care au făcut publice în ultimele săptămâni apeluri pentru reluarea legăturilor economice sau energetice cu Rusia.
Acest lucru a creat o problemă pentru Merz - care este aproape sigur că va fi următorul cancelar al Germaniei - precum şi pentru posibilii săi parteneri de coaliţie din SPD, într-un moment în care încearcă să se prezinte ca un partener puternic pentru Ucraina şi pentru Europa. Partidul Verzilor din Germania, care este puternic pro-Kiev, i-a cerut duminică lui Merz să ia măsuri drastice împotriva „prietenilor lui Putin” din partidul său.
Dar Merz însuşi nu a încercat în mod activ să reducă la tăcere această dorinţă crescândă în unele cercuri politice pentru apropierea de Rusia.
Potrivit Bloomberg, co-preşedintele Partidului Social Democrat din Germania şi candidatul principal pentru a deveni următorul ministru de finanţe, Lars Klingbeil, a respins speculaţiile privind reluarea livrărilor de gaze prin conducte din Rusia după un potenţial acord de pace pentru Ucraina.
Directorul general al TotalEnergies, Patrick Pouyanne, a declarat săptămâna trecută, potrivit Reuters: „Nu aş fi surprins dacă două din cele patru (ar reveni) la flux, nu patru din cele patru”.
„Nu există nicio modalitate de a fi competitiv împotriva gazului rusesc cu GNL care vine de oriunde”, a adăugat executivul.
Între timp, atât Ungaria, cât şi Slovacia nu numai că continuă să ocolească Ucraina pentru importurile de gaze ruseşti - după ce Ucraina a întrerupt tranzitul de gaze ruseşti la 1 ianuarie - dar chiar stimulează aceste livrări.
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a anunţat marţi că punctul de frontieră de interconectare Velke Zlievce/Balassagyarmat dintre Ungaria şi Slovacia a fost adus la capacitate maximă din cauza întreruperii prin Ucraina.
„Am reuşit să rezolvăm problema livrărilor de gaze naturale către Slovacia şi Ungaria, în ciuda faptului că Ucraina ne-a creat dificultăţi foarte serioase. Pentru a asigura aprovizionarea fiabilă cu gaze naturale a Slovaciei prin Ungaria, chiar şi cu oprirea tranzitului prin Ucraina, a trebuit să creştem capacitatea gazoductului de legătură dintre ţările noastre”, a declarat Szijjarto în cadrul unei conferinţe de presă.
„Astăzi, gazoductul dintre Ungaria şi Slovacia funcţionează la o capacitate sporită. Acum am crescut capacitatea acestei conducte cu 900 de milioane de metri cubi pe an. Până acum, între cele două ţări erau transportaţi 2,6 miliarde de metri cubi pe an. Începând de astăzi, acest volum va creşte la 3,5 miliarde de metri cubi”, a adăugat şeful diplomaţiei ungare.
El a mai spus că „în comparaţie cu volumul record de anul trecut, volumul de gaze naturale transportate prin Ungaria către Slovacia a crescut cu 50% în primele trei luni ale acestui an”.