Poliţia ucraineană confiscă sute de vehicule militare vândute pe Internet
alte articole
Transportoare blindate de trupe şi vehicule de luptă ale infanteriei, camioane de transport rutier, cisterne şi remorci de camioane s-au aflat printre cele 200 de obiecte confiscate de poliţia ucraineană după ce au fost oferite spre vânzare pe Internet.
Viaceslav Pecenenko, şeful poliţiei regiunii Zhitomir, a afirmat miercuri că vehiculele au fost descoperite de poliţie în timpul investigării unei scurgeri la o conductă petrolieră în oraşul Novohrad-Volînskîi în urmă cu aproximativ 2 săptămâni.
Vehiculele au fost confiscate în această săptămână în timpul raidurilor efectuate de poliţişti şi procurorii militari locali.
Poliţia a afirmat că vehiculele militare erau puse spre vânzare pe Internet.
Pecenenko a afirmat că “în prezent, este de asemenea investigată originea echipamentelor, inclusiv data înregistrării la diverse unităţi militare”.
Novohrad-Volînskîi este sediul mai multor unităţi militare ucrainene subordonate Comandamentului Operaţional de Nord, inclusiv Brigada de Mecanizate nr. 30, Regimul Operativ de Sprijin nr.12 sau Batalionul de Cercetare nr. 54, a precizat publicaţia Kyiv Post.
Confiscarea vehiculelor şi echipamentelor militare a declanşat un scandal în cercurile legate de apărare din Ucreaina şi a scos la iveală o piaţă online unde civilii pot cumpăra echipamente produse pentru câmpul de luptă din estul Ucrainei.
Încă nu este clar dacă vreunul dintre echipamentele militare confiscate provine din vreuna din unităţile menţionate. Poliţia nu a precizat unde au fost făcute anunţurile pentru echipamentele militare în cauză.
O cercetare efectuată online de RFE/RL a dezvăluit câteva rezultate pentru materiale militare similare în Ucraina. Majoritatea au fost găsite pe website-ul OLX, o populară piaţă online pe care au fost puse înspre vânzare zeci de vehicule şi echipamente militare.
Ucraina a investit timp şi mulţi bani în ultimii patru ani pentru a-şi restructura armata cândva decimată. Este stânjenitoare orice sugestie că armata ar fi implicată în corupţie sau că tehnologii sau echipamente militare au fost sustrase din depozite şi expuse spre vânzare.
Fostul purtător de cuvânt al preşedintelui ucrainean pentru operaţiuni militare în estul Ucrainei, Andrei Lisenko, care acum este purtător de cuvânt al Procuraturii Generale, a afirmat că informaţiile publicate de poliţie sunt “neadevărate”, iar echipamentele în cauză au fost “demilitarizate”.
“De fapt, echipamentele în cauză nu sunt adecvate pentru luptă şi nu sunt militare”, a scris Lisenko pe Facebook.
Consilierul prezidenţial Iuri Biriukov şi-a exprimat indignarea faţă de rapoartele media. Într-un mesaj postat pe Facebook, Biriukov a declarat că rapoartele respective sunt “ştiri false” şi că autorii lor sunt “mincinoşi obişnuiţi, care se simt bine în mijlocul ştirilor false, împreună cu cei care ne-au distrus armata”. El a adăugat că aceştia sunt “mai răi decât inamicul”.
Biriukov a sugerat că echipamentele militare nu ar fi fost furate, ci probabil că sunt un excedent militar cumpărat de civili pe baza unui decret guvernamental semnat în 2008 de premierul de la acea vreme Iulia Timoşenko, care acum este principalul opozant politic al preşedintelui Petro Poroşenko.
Poliţia din Zhitomir a afirmat că acum încearcă să depisteze originea echipamentelor şi tratează cazul ca unul care ar putea viza oficiali implicaţi în fraudă şi abuz de putere, pedeapsa pentru aceste infracţiuni fiind cuprinsă între 3 şi 8 ani de închisoare.