Poliţia olandeză antrenează şobolani pentru detectarea drogurilor şi a prafului de puşcă

Poliţia din Olanda speră să economisească bani folosind şobolani pentru detectarea drogurilor sau a prafului de puşcă, deoarece animalele sunt mai ieftine şi mai rapide decât metodele tradiţionale de laborator, relatează Der Spiegel.

Derrick, de exemplu, este imbatabil, având 'dreptate' în 98,8% din cazuri - o precizie pe care doar o maşină o poate realiza. Însă Derrick nu este o maşină, ci un şobolan dintr-un grup de 'elită' de cinci rozătoare, antrenate în prezent la Rotterdam pentru a adulmeca droguri, praf de puşcă sau alte substanţe care pot fi prevalate în urma comiterii unei infracţiuni.

Derrick a fost numit după protagonistul unui popular serial de televiziune german, care a rulat în anii '70 până în anii '90 şi s-a bucurat de o audienţă loială şi în Olanda. Ceilalţi patru şobolani au primit la rândul lor numele unor detectivi celebri, fiind botezaţi Magnum, Poirot, Thomson şi Thompson.

Şobolanii sunt ţinuţi într-o cameră întunecată, într-o mică casă la nord-est de Rotterdam, alături de un spaţiu de depozitare pentru cabluri, pături şi echipamente aparţinând unităţii de câini a poliţiei.

Cu 1.000 de receptori diferiţi pentru percepţia mirosurilor, şobolanii au o rată medie de succes de 95%, explică Monique Hamerslag, antrenoarea 'unităţii de elită'. Destul de curând, adaugă ea, Derrick şi 'colegii' săi vor fi suficient de antrenaţi pentru a putea fi utilizaţi în anchete.

'Şobolanii nu pot înlocui câinii poliţiei', în primul rând pentru că nu pot fi trimişi la locul infracţiunii, susţine Hamerslag. De asemenea, şobolanii nu pot mirosi suspecţii, ci mai degrabă probe prelevate de pe faţa, braţele şi mâinile acestora, însă sunt mai ieftini şi mai eficienţi. Spre exemplu, dacă azi are loc un schimb de focuri şi mai mulţi suspecţi sunt arestaţi, testele pentru reziduurile de praf de puşcă necesită produse chimice, microscoape şi angajaţi, iar întregul proces durează cel puţin două ore. 'Şobolanii pot face acelaşi lucru în două secunde', povesteşte Hamserlag.

Potrivit Der Spiegel, viteza cu care şobolanii pot 'lucra' este extrem de utilă în Olanda, unde poliţia nu poate reţine în mod legal suspecţii mai mult de şase ore fără ca aceştia să fie acuzaţi de ceva.

Rezultatele rapide furnizate de şobolani pot ajuta la filtrarea martorilor nevinovaţi şi oferă indicii despre persoanele care ar trebui anchetate în continuare. Cu toate acestea, dacă un suspect ajunge în instanţă, este necesar un test de laborator pentru ca respectivul caz să fie admis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe