Poliţia franceză a început operaţiunea de demolare a taberelor ilegale de romi
Poliţia franceză a început o amplă operaţiune de demolare a taberelor ilegale de romi, după ce Guvernul socialist a promis că va lua măsuri în acest sens, pe motiv de sănătate publică, relatează BBC News.
Joi dimineaţă au fost demolate două tabere din apropiere de Lille, unde locuiau circa 200 de romi. Acţiuni similare au avut loc la Paris şi în zona oraşului Lyon.
Aproximativ 240 de romi au plecat cu avionul spre Bucureşti, după ce au acceptat voluntar să se întoarcă acasă.
Criticii susţin că socialiştii recurg la aceleaşi metode ca fostul preşedinte Nicolas Sarkozy.
Ministrul de interne, Manuel Valls, a declarat miercuri că deciziile instanţelor de demolare a taberelor vor fi executate ”cu fermitate”.
Condiţiile neigienice din aceste tabere sunt inacceptabile, a mai spus el.
Valls a precizat că politicienii şi asociaţiile locale au fost sfătuite să ofere locuinţe adecvate grupurilor vulnerabile, precum copii sau femei gravide.
Decizia din 2010 a fostului preşedinte Sarkozy de a demola taberele ilegale de romi şi de a-i expulza pe aceştia a atras critici dure din partea Comisiei Europene şi a unor state membre UE.
Un activist ca pledează pentru drepturile romilor a precizat pentru France 3 că revenirile voluntare în ţările de origine sunt, de fapt, ”expulzări deghizate”. Totodată, el a precizat că sumele pe care romii le primesc - 300 un adult, 100 un copil - reprezintă o risipă a banului public, deoarece mulţi se reîntorc în Franţa.
Deşi romii care ajung în Franţa sunt cetăţeni europeni, majoritatea din România şi Bulgaria, legea franceză le cere să aibă un permis de muncă sau să dovedească faptul că dispun de mijloace de a se întreţine dacă intenţionează să stea mai mult de trei luni.