Franţa: Protestele împotriva modificării Codului Muncii devin violente. Zeci de manifestanţi arestaţi
alte articole
Ca un memento al problemelor grave pe care le înfruntă economia franceză, poliţia a folosit joi gaze lacrimogene pentru a dispersa mii de activişti furioşi în mai multe oraşe, aceştia protestând împotriva noilor modificări ale Codului Muncii.
Traficul aerian şi feroviar francez a suferit întârzieri serioase în cursul zilei de joi, după ce personalul din sectorul transporturilor a încetat să mai lucreze şi a ieşit pe străzi pentru a se alătura elevilor de liceu şi studenţilor, cu scopul de a influenţa planurile guvernamentale ce urmăresc o mai slabă protecţie a muncii.
În Paris, protestul a început în Place de la Nation, acelaşi loc unde au avut loc protestele precedente împotriva modificării Codului Muncii. Unii manifestanţi au aruncat cu pietre şi sticle umplute cu lichid inflamabil asupra ofiţerilor de poliţie. Imaginile video postate pe reţelele sociale au arătat mai mulţi tineri mascaţi care săreau pe autovehicule, provocând ofiţerii de poliţie.
Philippe Martínez, secretar general al CGT, a minimalizat rapoartele privind zecile de arestări, susţinând că au avut loc mici tulburări cauzate de persoane care nu au avut nimic de a face cu obiectivul protestelor.
“Toată lumea urăşte poliţia”, au strigat unii manifestanţi. Cel puţin doi protestatari au fost bătuţi de ofiţeri de poliţie în oraşul Lille, conform fotoreporterului Julien Pitinome, care a postat pe Twitter imagini cu incidentul respectiv.
Conform Reuters, ziua protestului, cel de-al patrulea într-o lună, “a fost considerat de mass media locală ca un test al puterii preşedintelui Francois Hollande, care are de înfruntat un nivel scăzut de popularitate şi o rată a şomajului blocată deasupra pragului de 10% în mijlocul apropierii alegerilor din 2017.
Este notabil faptul că la protestele de joi, printre cei mai vocali manifestanţi s-au numărat elevi de liceu, care s-au mobilizat în Paris şi în alte câteva zeci de oraşe de pe cuprinsul Franţei pentru a participa la marşurile de protest alături de ceilalţi manifestanţi care au ieşit în stradă la iniţiativa sindicatelor muncii.
În principal, protestele vizează o propunere de modificare a Codului francez al Muncii, un set de reglementări noi despre care angajatorii susţin că ar putea descuraja angajarea. Criticii susţin că reformele vor duce la înrăutăţirea condiţiilor de muncă şi la mai multe concedieri. Reformele, care urmează să fie dezbătute în Parlament săptămâna viitoare, vor oferi angajatorilor o flexibilitate mai mare în vederea încheierii unor oferte de muncă in-house cu angajaţii privind programul de muncă.
Guvernul lui Hollande, care este preocupat să îşi respecte promisiunea de a reduce şomajul ridicat, a renunţat la o parte din modificările propuse, la scurt timp după prezentarea proiectului în această lună.