Poate fi văzut Marele Zid Chinezesc de pe Lună?

Este unul dintre cele mai mari mituri urbane acela potrivit căruia astronauţii pot vedea Marele Zid Chinezesc de pe suprafaţa Lunii. Ei nu pot face acest lucru.
Este unul dintre cele mai mari mituri urbane ca astronautii pot vedea Marele Zid Chinezesc de pe suprafata Lunii — astronautii sustin ca nu il pot vedea. (Photos.com)
Dr. Stephen Juan
06.12.2006

Este unul dintre cele mai mari mituri urbane acela potrivit căruia astronauţii pot vedea Marele Zid Chinezesc de pe suprafaţa Lunii. Ei nu pot face acest lucru.

Astronautul Michael Collins, în cartea sa “Decolarea” (1988), a scris că este o noţiune falsă aceea că Marele Zid Chinezesc este vizibil de pe Lună.

Collins a orbitat în jurul Lunii în timpul misiunii Apollo 11 în 1969. Astronautul de pe Apollo 11 Neil Armstrong a susţinut de multe ori că Zidul Chinezesc “cu siguranţă nu este vizibil de pe Lună”.

Astronautul de pe Apollo 8 şi 13 Jim Lovell a făcut observaţii foarte clare şi a declarat că “afirmaţia este absurdă”.

Astronautul de pe Apollo 15 Jim Irwin a susţinut afirmaţiile că Marele Zid Chinezesc nu poate fi văzut de pe Lună.

Astronautul William Pogue a orbitat în jurul Pământului în Staţia Spaţială Skylab din 1973 până în 1974. Altitudinea era de 482,8 km deasupra Pământului. Dnul Pogue a scris că a putut vedea Marele Zid Chinezesc din staţia spaţială dar că a avut nevoie de binoclu pentru acest lucru.

Astronautul Jay Apt a orbitat în jurul Pământului de 562 de ori în patru misiuni spaţiale din 1991 până în 1996.

Dl. Apt a scris în numărul din noiembrie 1996 al revistei National Geographic: “Ne uităm la Marele Zid Chinezesc. Deşi putem vedea lucruri de genul pistelor de aeroport, Marele Zid Chinezesc pare să fi fost construit în mare parte din materiale care au aceeaşi culoare cu solul înconjurător.”

“În ciuda poveştilor insistente că ar putea fi văzut de pe Lună, Marele Zid Chinezesc este aproape invizibil începând cu 180 de mile în sus!”

Marele Zid Chinezesc are o lăţime de doar 6 metri. Nu este o ţintă mare de văzut de pe Lună — o medie de 384,400 km distanţă.

Stephen Juan, phd este antropolog la Universitatea din Sydney, Australia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor