PNVV: Recolta de struguri e diminuată la nivel naţional cu 30-35%

. (photos.com)
Epoch Times România
26.09.2012

Recolta de struguri a României e diminuată în acest an în medie cu 30-35%, îngheţul din iarnă, apoi temperaturile ridicate contribuind din plin la reducerea semnificativă a producţiei, a declarat, pentru NewsIn, directorul general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe.

Pierderile sunt destul de mari în 2012, situaţie comparabilă cu 2010, un an nefavorabil din punct de vedere al condiţiilor climaterice, când producţia de vin a fost de circa 4 milioane de hectolitri, mult sub media naţională din ultimii ani.

"Producţia a scăzut în primul rând din cauza îngheţului târziu din iarnă, iar în al doilea rând din cauza secetei prelungite. În acest an, strugurii nu au conţinut atât de mult suc, pentru că nu s-au dezvoltat suficient", a declarat într-un interviu directorul general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului, Ovidiu Gheorghe.

Costurile de producţie ridicate vor atrage scumpiri

În acest an, costurile de producţie vor fi mai mari, fapt care se va revărsa implicit asupra preţului vinului. În 2011, preţul mediu de achiziţie a strugurilor a fost de 1,36 lei/kilogram, fiind un an în care România a avut o recoltă bogată. În acest an, preţurile se vor apropia de cele din 2010, respectiv 1,54 lei/kilogram.

"Din informaţiile pe care le avem, şi ţările mari producătoare de vin ca Spania, Franţa sau Italia au avut un an prost şi s-au confruntat cu o diminuare a producţiei. De exemplu, în Franţa aceasta a scăzut cu 20%.Acest lucru înseamnă că preţul de achiziţie pentru vinul vărsat provenit din aceste ţări va creşte, ceea ce va determina şi o majorare a preţului de raft şi în România", a precizat Ovidiu Gheorghe.

Există şi o parte bună, în sensul că, deşi producţia este scăzută în acest an comparativ cu 2011, putând fi comparată cu cea din 2010, vinul va fi de calitate.

"Fiind secetă prelungită, perioada de insolaţie a fost foarte bună pentru struguri, deoarece a crescut conţinutul de zaharuri şi a dat acea bogăţie şi calitate vinului", a explicat reprezentantul PNVV.

Diminuarea producţie va duce la creşterea semnificativă a importurilor

Potrivit PNVV, reducerea semnificativă a producţiei va face ca deficitul de vin de consum să fie acoperit din importuri, cu preponderenţă din Spania şi Italia. Acest lucru înseamnă că vom asista la o creştere semnificativă a importurilor, acestea urmând să depăşească 1 milion de hectolitri, valoare înregistrată anul trecut.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, anul trecut, principalele ţări din care am importat au fost Spania (61627,1 tone), Italia (13603,4 tone), Bulgaria (5550,4 tone), Republica Moldova (3190,6 tone) şi Germania (2126,9 tone).

Exporturi reduse, din cauza lipsei promovării

Principalii parteneri comerciali ai României la export au fost anul trecut Germania (3276,6 tone), Regratul Unit al Marii Britanii (1358,6 tone), Republica Cehă (787,6 tone), R.P. Chineză (800,6 tone) şi SUA (692,3 tone).

Reprezentantul Patronatului Naţional al Viei şi Vinului a declarat că principala problemă pe care o are România pe partea de exporturi este insuficienta promovare a ţării ca brand viticol, o soluţie în acest sens fiind un parteneriat public-privat, inexistent în momentul de faţă.

În ultimii trei ani, pe fondul crizei economice, piaţa totală a vinului a scăzut de la circa 450 milioane euro (2009), la circa 350 milioane euro în 2011. Producătorii şi comercianţii de vinuri s-au readaptat către vinurile din categoriile medium şi ieftin, ca urmare a cererii. Prin urmare, vinurile din categoria premium au avut scăderi semnificative în cota de piaţă.

Consumul anual de vin este în prezent în România de 24 de litri/cap de locuitor.

Potrivit lui Ovidiu Gheorghe, rata de înoire a plantaţilor de viţă de vie este în jur de 5.000 de hectare anual, ceea ce înseamnă foarte mult pentru România.

"Din cele 180.000 de hectare suprafaţă cultivată cu viţă de vie, la nivel naţional, sunt cultivate maximum 50.000 de hectare în vederea producerii vinului pentru comercializare. Restul, din păcate, în jur de două treimi, se duc în autoconsum şi în piaţa nelegală. Spun piaţă nelegală, şi nu piaţă neagră, pentru că producerea vinului este o tradiţie în România şi oamenii produc pentru autoconsum. Prin urmare, nu este produs un vin în vederea comercializării cu evitarea plăţii impozitelor", a explicat directorul general al PNVV.

Patronatul Naţional al Viei şi Vinului grupeaza peste 40 de membri dintre cei mai importanţi producători, importatori şi exportatori de vin din România, precum şi societăţi comerciale din industria conexă.

PNVV deţine, prin membrii săi, peste 60% din comerţul cu vinuri din România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor