PNL si UDMR au incercat sa lase Ungariei mostenirea Gojdu

Aceasta campanie a fost sustinuta de postul de televiziune OTV, care a dat posibilitatea Deputatului Aurelian Pavelescu sa dezvaluie ce se ascunde in spatele acordului de infiintare a fundatiei ungaro-romane “Gojdu”, de Romanian Global News, care a pus comunitatea globala romaneasca in stare de alerta facand ca atat Consiliul Mondial Roman, cat si asociatii romanesti din Italia si Germania sa reactioneze la acest adevarat furt, de ziarul “Foaia Romaneasca” al romanilor din Ungaria, care de ani de zile aduce in atentia opiniei publice problema “Gojdu”, de ziarul “Ziua”, care a facut la nivel central ceea ce au facut publicatiile trustului “Gazeta” la nivel local si in final de reactia dura si pertinenta a Bisericii Ortodoxe Romane prin cuvantul IPS Anania.
Comisia juridica a Camerei Deputatilor a respins, marti, cu majoritate de voturi, proiectul de lege privind aprobarea OUG nr.183/2005 pentru ratificarea Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungaria privind infiintarea Fundatiei Publice Romano-Ungare “Gojdu”. Impotriva ordonantei s-au exprimat deputatii PSD, PRM, dar si cei ai PC si doi deputati ai PD, in timp ce pentru s-au pronuntat reprezentantii PNL si UDMR, transmite Rompres.
Printre sustinatorii proiectului, pe langa udemeristul Mate Andras, s-au numarat liberalii Dragos Ujeniuc, Petre Ungureanu si Gabor Gheorghe.
Deputatul PD Daniel Buda, unul dintre deputatii care au votat impotriva OUG, a declarat ca in timpul discutiilor a formulat un amendament care preciza in mod “foarte clar si explicit” faptul ca prin aceasta ordonanta nu se aduce atingere Fundatiei “Gojdu” de la Sibiu.
“Acest amendament nu a fost inteles de colegii mei liberali. Era o chestiune absolut normala sa specificam ca nu se altereaza drepturile unei alte fundatii private, singura in masura sa revendice in instanta mostenirea Gojdu”, a spus Daniel Buda, mentionand ca acesta a fost motivul pentru care a votat impotriva.
Presedintele Comisiei juridice, Sergiu Andon (PC), care s-a pronuntat, de asemenea, impotriva OUG, a afirmat ca a inaintat, la randul sau, un amendament pentru a “salva acordul de la neratificare” si pentru a evita o “inasprire” a relatiilor diplomatice. Amendamentul sau nu a fost acceptat.”Prin votul de azi, Comisia juridica va propune plenului neaprobarea acordului”, a spus Sergiu Andon. Pe de alta parte, secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe Lucian Leustean a afirmat ca nu crede ca parteneriatul dintre Romania si Ungaria va fi afectat de eventuala respingere a acestui acord.”Cred ca relatiile bilaterale au ajuns intr-un stadiu cand nu mai pot fi afectate de asemenea atitudini”, a spus Leustean. El si-a exprimat speranta ca lucrurile “vor arata altfel” dupa votul din plenul Camerei Deputatilor si din Senat.
Ministrul liberal Bogdan Olteanu a urlat ca din gura de sarpe ca se afecteaza interesele Romaniei. Cea mai halucinanta pozitie a fost cea a secretarului de stat in MAE Lucian Leustean care a declarat: “E ca un meci de fotbal intre Brazilia si Lichtenstein. Lichtenstein poate sa castige, sa faca egal sau sa piarda. Sansele ca sa castige cu Brazilia sunt insa minime. La fel de minime sunt si sansele ca partea maghiara sa accepte aceasta interpretare”. Politicienii sunt de parere ca Ministrul de Externe Ungureanu ar trebui sa-si dea demisia daca Ordonanta va fi respinsa de Parlament, se arata intr-un articol dedicat acestui subiect din ziarul “Ziua”.
Initiatorul dezbaterilor pe marginea cazului Godju, deputatul independent Aurelian Pavelescu, a salutat ieri decizia Comisiei Juridice. “Este o mare victorie inregistrata de Biserica Ortodoxa Romana impotriva Guvernului si un prim semnal ca Acordul nu va fi ratificat de Parlament. Sper ca plenul Camerei si al Senatului sa respinga Ordonanta”, a spus el. Pavelescu a mentionat ca eventuala neratificare a Acordului de catre plen il va pune pe ministrul Ungureanu intr-o situatie neplacuta. “In conditiile neratificarii, ministrul Ungureanu ar trebui sa isi dea demisia deoarece neratificarea de catre Parlament a unui acord bilateral este o situatie fara precedent”….”Fac un apel catre ministrul de Externe, premier si partidele din arcul guvernamental sa inceteze presiunile asupra parlamentarilor in scopul obligarii acestora de a vota ratificarea Acordului. Cea mai buna solutie ar fi ca Ordonata de Urgenta sa fie retrasa chiar de Guvern”. Pavelescu a reiterat apelul catre presedintele Traian Basescu pentru a se implica direct in rezolvarea conflictului dintre stat si biserica pentru a impiedica o confruntare care ar aduce mari deservicii Romaniei. “Este inacceptabil sa existe asemenea manopere la limita fraudei din partea Guvernului in scopul abandonarii acestei mosteniri si deposedarii Fundatiei Gojdu care, pentru Romania, ar putea fi cu mult mai importanta decat fundatia Soros”, a concluzionat Aurelian Pavelescu, citat de ziarul “ZIUA”.