Cătălin Predoiu: ”Statul român trebuie să dărâme sistemul interlopilor” (video)

Catalin Predoiu
Catalin Predoiu (Epoch Times România)

”Putem avea legi foarte bune, dar dacă instituţiile nu prind viaţă prin personal calificat, reformele rămân pe hârtie. Nu poate exista stat de drept fără o justiţie independentă şi profesionalizată”, a declarat prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, în cadrul dezbaterii ”Elemente de reformă ale statului de drept”, organizată de ISP şi Fundaţia Hanns Seidel.

Fostul ministru al Justiţiei a făcut o radiografie a sistemului judiciar românesc din prezent şi a atras atenţia asupra necesităţii de a combate ”un imperiu al interlopilor pe care statul român trebuie să-l demoleze pentru că altfel el va penetra în afaceri, în politică şi va încălca drepturile cetăţenilor, dictând propriile sale legi nescrise”.

Cătălin Predoiu a susţinut că legea trebuie să fie o materializare a spiritului dreptăţii, dar a recunoscut că ”uneori nedreptăţile sunt în lege”. În opinia sa, România are în prezent toate legile necesare unui sistem legislativ modern, dar trebuie păstrată stabilitatea sistemului de justiţie.

Candidatul PDL la prezidenţiale a apreciat buna funcţionare a ANI, DIICOT şi mai ales DNA, care are un bilanţ pozitiv de număr de condamnări raportat la numărul de inculpări de 90% în dosarele de corupţie. El a mai arătat că ”aceste instituţii au nevoie de stabilitate. Ar fi o greşeală să umblăm prin reorganizare şi să perturbăm funcţionarea lor. Comasarea lor ar fi o eroare”.

Predoiu s-a referit şi la oamenii din sistemul de justiţie, subliniind că este foarte importantă performanţa magistraţilor şi a personalului auxiliar. "Profesiile conexe - avocat, notar, lichidator judiciar sunt şi ele importante pentru funcţionarea sistemului judiciar. Sunt convins de necesitatea unor reforme şi în aceste profesii, în domeniul disciplinar şi al integrităţii. Trebuie să existe nişte reguli deontologice pe care un avocat trebuie să le respecte în activitatea sa. Când un avocat îşi pune capăt zilelor fiind implicat într-un dosar de corupţie, întrebarea este cum s-a ajuns acolo”, a explicat fostul ministru al Justiţiei.

Predoiu consideră că la intrarea în avocatură şi magistratură trebuie să existe o disciplină dură, în virtutea căreia cei care încalcă regulile să fie excluşi.

O altă problemă a sistemului de justiţie identificată de prim-vicepreşedintele PDL este cea a sistemului de învăţământ juridic care dă absolvenţi slabi, în condiţiile în care sunt 40 de facultăţi de drept în România.

Trebuie să existe nişte reguli deontologice pe care un avocat trebuie să le respecte în activitatea sa. Când un avocat îşi pune capăt zilelor fiind implicat într-un dosar de corupţie, întrebarea este cum s-a ajuns acolo.

Revenind la sistemul politic, Predoiu a arătat că fără profesionalizarea acestuia, ”vom avea legi defecte care se contrazic unele pe altele”. În opinia sa, anticorupţia este garanţia democraţiei în România şi ”trebuie să punem la lucru strategia naţională anticorupţie lăsată în Parlament din 2012, o strategie care este una dintre cele mai bune din Europa”.

Fostul ministru al Justiţiei a pledat şi pentru reforma Constituţiei, în sensul reducerii numărului de parlamentari la 300, fapt cerut de populaţie prin referendum. În plus, Predoiu consideră că ”nu trebuie să lăsăm în Constituţie prezumţia de dobândire legală a averii, pentru că ea paralizează sistemul judiciar”, şi propune introducerea unei incompatibilităţi pentru durata mandatului între funcţia de parlamentar şi profesia de avocat. ”Nu poţi să faci legi şi să le şi aplici. Este nevoie şi de ridicarea imunităţii penale la parlamentari şi introducerea competenţei exclusive a Înaltei Curţi pentru judecarea celor acuzaţi de fapte de corupţie”, a concluzionat Predoiu.

La rândul său, Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului, a opinat că evenimentele din iulie 2012 au arătat că reforma are şi efect de involuţie. În opinia sa, încălcările statului de drept sunt generate şi de caracterul formal al reformei.

Iancu a mai criticat ”starea de frică a Curţii Constituţionale de la vremea respectivă, care nu a făcut decât să susţină matrapazlâcurile care s-au întâmplat atunci. CCR n-ar trebui să aibă suişuri şi coborâşuri ca în vara lui 2012”.

În încheiere, deputatul PDL Tinel Gheorghe a anunţat că 42 de parlamentari din PDL şi PNL au depus o iniţiativă legislativă pentru a simplifica procedura de reţinere a parlamentarilor. ”Termenele în care Parlamentul trebuie să se pronunţe se scurtează la 48 de ore, în Comisia Juridică şi plen se analizează dacă există indicii de faptă penală, iar votul în plen va fi deschis şi la vedere”, a explicat liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor.