PMP cere solidaritate cu Ucraina. MAE exprimă regrete profunde. Ponta e plecat din ţară

”Forţele pro-ruse” în aeroportul din Simferopol, Crimeea.
”Forţele pro-ruse” în aeroportul din Simferopol, Crimeea. (captură youtube.com)

Cu privire la situaţia complicată ce se prefigurează în Ucraina, MAE a emis un comunicat sâmbătă seara, în care îşi exprimă "regretul profund" faţă de "deteriorarea situaţiei" din Crimeea.

"Ministerul Afacerilor Externe al României regretă profund deteriorarea situaţiei din Crimeea, importantă regiune din sudul Ucrainei. Păstrarea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei reprezintă, din punctul de vedere al României, ca şi al comunităţii internaţionale, elemente de bază, absolut necesare pentru menţinerea stabilităţii şi securităţii regionale. În calitate de stat membru al Uniunii Europene şi al NATO, România urmăreşte activ, cu deosebită atenţie şi îngrijorare, evoluţiile care pot altera parametrii statalităţii ucrainene. România este în contact cu partenerii săi din UE şi NATO în legătură cu aceste evoluţii."

Comunicatul MAE nu menţionează trupele ruse care acţionează fără steag sau însemne - cu alte cuvinte ca forţă paramilitară de gherilă, deci în afara oricăror legi sau convenţii - pe teritoriul unui stat suveran - Ukraina - şi nici despre acţiuni ostile precum capturarea unor aeroporturi şi a Parlamentului regional sub pretextul garantării drepturilor libertăţilor populaţiei ruse din Crimeea.

Noul creat partid Mişcarea Populară, ceva mai curajos, afirmă faptul că "urmăreşte cu maximă îngrijorare planurile Federaţiei Ruse de a interveni militar în Ucraina. Procedând în acest fel, Federaţia Rusă încalcă dreptul internaţional şi propriul angajament, din 1994, de a respecta independenţă, suveranitatea şi integritatea statului ucrainean".

"Situaţia de criză provocată de Federaţia Rusă se află în atenţia Consiliului de Securitate al ONU, dar şi la nivelul UE şi SUA.

Partidul Mişcarea Populară susţine poziţia adoptată de preşedintele României, dl Traian Băsescu: orice prezenţă militară rusească în Ucraina fără acordul autorităţilor de la Kiev constituie un act de agresiune.

Partidul Mişcarea Populară invită societatea civilă şi toate forţele Opoziţiei să-şi mobilizeze vocile pentru a-şi exprima solidaritatea cu Ucraina în aceste clipe de cumpănă, în care premierul V. Ponta - aflat în Italia, la un congres al socialiştilor - s-a dovedit din nou complet defazat în raport cu evoluţiile interne şi internaţionale."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne