PMP: Avocatul Poporului să conteste la CCR modificarea legii pentru alegerea Preşedintelui
alte articole
Partidul Mişcarea Populară a anunţat vineri, în cadrul unui comunicat de presă, că solicită Avocatului Poporului să conteste la Curtea Constituţională modificarea legii pentru alegerea Preşedintelui.
Guvernul Ponta a modificat, în linişte, printr-o ordonanţă de urgenţă, legea pentru alegerea Preşedintelui României astfel încât PMP-ul lui Traian Băsescu să nu îşi mai poată desemna un reprezentant în viitorul Birou Electoral Central pentru alegerile prezidenţiale.
„Premierul Victor Ponta îşi fidelizează partenerii de alianţă şi asigură o reprezentare consistentă a puterii în Biroul Electoral Central, prin modificări neconstituţionale la Legea privind alegerea Preşedintelui României. Mişcarea Populară va sesiza Avocatul Poporului, solicitându-i contestarea la CCR a ordonanţei de urgenţă prin care Guvernul a modificat, joi, această lege. Una dintre modificările pe care le introduce ordonanţa de urgenţă face cadou UNPR şi PP-DD reprezentanţi de drept în Biroul Electoral Central”, reiese din comunicatul PMP.
Ordonanţa introduce în lege precizarea că partidele şi formaţiunile parlamentare – cele care au dreptul la un reprezentant în BEC – sunt „partidele şi formaţiunile politice care au obţinut în urma ultimelor alegeri generale pentru Parlamentul României mandate de deputaţi sau senatori care au candidat pe listele acestora sau pe listele unei alianţe politice sau electorale din care au făcut parte partidele sau formaţiunile politice respective”.
„Anterior, noţiunea de partid parlamentar presupunea existenţa unui grup propriu în Parlamentul României, însă Guvernul Ponta a înlăturat acest obstacol pentru ca puterea să aibă, în toamnă, reprezentanţi în BEC de la UNPR şi PP-DD. Guvernul nu doar că emite o ordonanţă pentru a-i servi propriilor interese, dar încalcă, în acelaşi timp, prevederile constituţionale, care interzic modificarea legislaţiei electorale în anul în care au loc alegeri, precum şi recomandările Comisiei de la Veneţia”, se mai arată în documentul citat.
PMP reaminteşte, în acest sens, o decizie a CCR din 2012, când Curtea a arătat că modificarea legii votului uninominal, promovată atunci de USL, este neconstituţională pentru că încalcă principiul securităţii juridice, consacrat de Constituţie, întrucât modifică legislaţia electorală în anul în care au loc alegeri, iar această modificare are consecinţe negative asupra bunei desfăşurări a procesului electoral şi a exercitării dreptului la vot.
Pe de altă parte, potrivit celor de la adevărul.ro un singur partid politic cu greutate nu se încadrează în definiţia dată partidelor politice de Guvernul: Partidul Mişcarea Populară, formaţiunea susţinută de rivalul premierului, preşedintele Traian Băsescu. Din noua definiţie reiese că, deşi PMP are mai mulţi parlamentari, nu poate fi considerat partid parlamentar în mod legal, pentru că în 2012, la ultimele alegeri parlamentare, formaţiunea nu era înregistrată ca partid politic, deci nu a avut listă proprie de candidaţi şi nu a făcut parte dintr-o alianţă, astfel încât PMP-ul nu îşi va putea desemna un reprezentant în viitorul Birou Electoral Central pentru alegerile prezidenţiale.