Pluguşorul, datină spectaculoasă axată pe urături

Pluguşorul este, în judeţul Teleorman, între cele mai spectaculoase datini şi obiceiuri tradiţionale axate pe urături, care marchează trecerea în Noul An.
Formele reprezentative ale Pluguşorului variază de la o localitate la alta, cu deosebiri, însă, mici, spune Directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Teleorman, Timotei Stuparu.
Cu Pluguşorul merg în ziua de 31 decembrie flăcăii, dar şi oameni însuraţi, alaiul incluzând personaje şi instrumente ce amplifică elementul spectacular.
În general, există plugul la care se înjugă o pereche de boi cu ştergar înflorat aşezat între coarne. Pe crengile unui brăduţ pus la mijlocul jugului atârnă panglici din hârtie colorată.
La Ţigăneşti, Plosca, Brânceni, Mavrodin sau Bragadiru cel care face urări are în mână o farfurie cu grâu verde, mai mulţi participanţi trosnind din bicele făcute din cânepă.
Bărbaţii sunt mai toţi îmbrăcaţi în costume populare, pe cap purtând o căciulă neagră, ornamentată cu hârtie colorată şi mărgele.
Sunt zone, ca la Conţeşti şi Pietroşani, unde în alai apare Mutu, un personaj cu prezenţă hilară, bufă, specifică teatrului popular.
De cele mai multe ori, urăturile sunt inspirate de lumea ţăranului, nelipsite fiind trimiterile la plug, arat, semănat, recoltă şi la alte motive luate, uneori cu ironie, din cotidianul vieţii sătenilor.