Pleşu: România n-a fost prezentă, legitim şi cuviincios, în biroul lui Trump, decît odată cu vizita lui Iohannis

Andrei Pleşu
Andrei Pleşu (Florin Chiriă)

România n-a fost prezentă, legitim şi cuviincios, în biroul lui Donald Trump, decît acum, odată cu vizita dlui Klaus Iohannis, opinează scriitorul Andrei Pleşu, în opinia căruia anterioara prezenţă trans-oceanică a lui Dragnea n-a produs nimic.

"Şi dl Dragnea a ”semnat condica” la Washington, imediat după succesul electoral al lui Donald Trump. A pretins că a fost ”invitat” la ceremoniile inaugurale şi a decis să onoreze invitaţia. În realitate, ”invitaţia” a venit din partea unui vicepreşedinte al Comitetului pentru organizarea evenimentului, dl Elliot Broidy, cunoscut în ţara sa pentru unele probleme penale. E vorba de un tip de invitaţie care se plăteşte. Cine vrea să fie de faţă la tot tapajul trebuie să-şi finanţeze ”ambîţul” (transport, hotel şi taxă de participare, în funcţie de cîte segmente de program vrea să ”bifeze”: ceva între o jumătate de milion şi un milion de dolari).

Dl Dragnea a hotărît deci să dea lovitura (de imagine) şi să plece la Washington. Nu se ştie nici pînă azi pe banii cui. Ai vreunui donator discret? Ai Camerei Deputaţilor? Ai partidului său? Oricum, prezenţa trans-oceanică a dlui Dragnea n-a produs nimic. Între sute de alţi veleitari, portretul său n-a fost perceput decît la grămadă, asezonat cu strîngeri de mînă şi replici protocolare. Pentru ”posteritate”, s-au făcut şi cîteva poze, difuzate, evident, în presa ”de-acasă”. De ce rememorez această împrejurare? Pentru că e un exemplu de manual pentru rubrica ”provincialism politic”.

Mai întîi, la ceremoniile de la Washington n-a participat nici un reprezentant de vîrf al vreunei alte ţări. Cutuma este ca doar ambasadorii străini să fie de faţă. Prin urmare, dl Dragnea, ca şef de partid şi preşedinte al Camerei a făcut figură de turist exotic. Ce şi-a zis? Mă bag printre şmecherii din preajma lui Trump, mă trag în poză cu el, şi mă întorc acasă glorios, ca un mare lider planetar. Şi le dau şi cu ”sîc” adversarilor! Gîndire de tîrgoveţ ţanţoş! Pur şi simplu s-a strecurat, pe bani grei, la un chef boieresc: nimeni nu ştia cine e, nimeni nu-l lua cu adevărat în serios. Dar pentru CV-ul propriu, era o ”achiziţie”, scrie Pleşu, într-un amplu articol publicat pe Adevărul.

"Care va să zică, România n-a fost prezentă, legitim şi cuviincios, în biroul lui Donald Trump, decît acum, odată cu vizita dlui Klaus Iohannis. Micile jocuri de glezne dîmboviţene nu ne aduc nimic, nu ne reprezintă şi au un efect mai curînd stingheritor. Domnul Dragnea n-ar face rău, dacă insistă să rămînă lider naţional, să se mişte ceva mai ”urban” pe scena publică, să nu confunde viaţa politică (locală şi internaţională) cu un soi de bişniţă de cartier, cu o manevră ”dăşteaptă” de Teleorman.

N-am nimic cu Teleormanul, de vreme ce eu însumi am, după tată, rădăcini prin Turnu Măgurele. Dar de ce ne-am comporta în aşa fel încît să ne compromitem obîrşia, în loc să o onorăm. Dle Dragnea, vorba prietenului Dvs. de la Washington: ”Let`s make Teleorman great again!”, concluzionează filozoful, în articolul ce poate fi citit integral aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne