PSD, somat să retragă legea prin care vrea „să hărţuiască ONG-urile după modelul Putin”
alte articole
Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi solicită PSD retragerea iniţiativei legislative prin care organizaţiilor non-guvernamentale li se impun obligaţii birocratice suplimentare şi li se interzice să desfăşoare „activităţi de opoziţie faţă de un partid politic sau un candidat pentru o funcţie publică”.
„Modificarea legislativă pe care PSD o propune cu privire la asociaţii şi fundaţii este, în fapt, un act mascat de cenzură la adresa organizaţiilor non-guvernamentale. Problema mi-a fost adusă în atenţie de o serie de ONG-uri cu o activitate serioasă în domeniu şi trebuie remediată cât mai repede. În primul rând, iniţiativa legislativă impune poveri birocratice suplimentare pentru organizaţiile non-guvernamentale, chiar mai stricte decât în cazul firmelor: acestea vor putea fi dizolvate în doar 30 de zile dacă nu raportează de două ori pe an, în Monitorul Oficial, sursele de venit şi cheltuielile. Modificarea legislativă pleacă de la premisa că ONG-urile trebuie să fie supravegheate şi controlate într-o măsură mai mare decât firmele, ca şi cum ar fi periculoase, iar singurul rezultat va fi îngreunarea activităţii acestora”, a declarat Raeţchi.
Mai mult, liberalul a atras atenţia că amendamentul prin care fundaţiile sau asociaţiile au „obligaţia de a nu desfăşura activităţi politice de orice natură: activităţi de strângere de fonduri sau campanii de sprijinire ori opoziţie faţă de un partid politic sau un candidat pentru o funcţie publică în care acesta poate fi numit ori ales” poate conduce la abordări regretabile şi abuzive.
„Monitorizarea şi sancţionarea partidelor şi a oamenilor politici reprezintă o funcţie de bază a organizaţiilor non-guvernamentale şi aceasta nu trebuie sub nicio formă îngrădită. ONG-urile nu trebuie pedepsite pentru traumele partidului condus de Liviu Dragnea după protestele masive generate de OUG 13 şi de aceea, solicit retragerea iniţiativei legislative a PSD”, a subliniat Raeţchi.
În opinia deputatului PNL, în orice ţară democratică, pluralitatea discursivă e asigurată de ONG-uri şi de diversitatea lor.
„Este motivul pentru care Occidentul încurajează sectorul ONG pe orice palier legislativ, în timp ce ţări precum Rusia sau China au o legislaţie restrictivă, care pleacă de la premisa unui sector non-guvernamental "conspiraţionist". Sper că Liviu Dragnea nu vrea să pună România în rândul acestor state, continuând delirul anti-ONG al Gabrielei Firea de la şedinţa CGMB de zilele trecute”, a conchis Raeţchi.
Proiectul de lege criticat de Iohannis a fost depus de parlamentarii PSD Şerban Nicolae şi Adrian Pleşoianu.