Dodon nemulţumit de compania americană care va explora rezervele de petrol şi gaze

Guvernul RM şi compania Frontera Resources din SUA au semnat o Declaraţie de colaborare privind explorarea hidrocarburilor din sudul ţării. Dodon se arată îngrijorat de experienţa negativă a companiei şi de transparenţa licitaţiilor.
Igor Dodon şi James Pettit în cadrul intrevederii. 15.03.2017 (facebook.com/profil Dodon Igor)
Ştefan Sârbu
16.03.2017

Igor Dodon a avut miercuri o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în Republica Moldova, James D. Pettit. Subiectul principal al discuţiilor l-a constituit contractul de concesiune a lucrărilor de explorare geologică a hidrocarburilor pe teritoriul R. Moldova, cu ulterioara lor exploatare, semnat între Guvernul RM şi compania americană Frontera Resources International LLC.

Şeful statului şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu semnarea contractului şi procedurile de anunţare a licitaţiei, menţionând că a solicitat Guvernului să prezinte în regim de urgenţă toate detaliile cu privire la acordurile încheiate. “Totodată colectăm informaţii despre compania nominalizată.”

Îngrijorările şi obiecţiile expuse de către Dodon au ţinut să informeze Ambasadorul SUA în R. Moldova că în conformitate cu legislaţia naţională, statul poate da în concesiune doar terenurile care se află în proprietate publică. În cazul în care aria de acţiune a contractului se extinde şi pe terenurile unităţilor administrativ-teritoriale, dar şi pe suprafeţe de terenuri private este nevoie să fie realizate proceduri speciale de acord de către acestea.

Ţinând cont de faptul că o bună parte a ariei contractului vizează teritoriul UTA Găgăuzia, fără acceptul structurilor executive ale autonomiei, contractul nu putea fi semnat. Chiar şi în cazul concesionării doar a lucrărilor, urma să fie solicitat acordul diverselor structuri şi, în primul rînd, al autorităţilor publice locale şi persoanelor fizice sau juridice pe perimetrul spaţiilor cărora ar urma să fie efectuate lucrări sau investigaţii.

“Există foarte multe întrebări cu privire la transparenţa procedurilor de anunţare a licitaţiilor şi semnare a contractului. În acest context se invocă multiple încălcări ale prevederilor legislaţiei naţionale. Mai mulţi experţi în domeniu au sensibilizat opinia publică despre eventualele riscuri ecologice şi impactul asupra mediului, care nu au fost specificate sau evaluate până în prezent”, scrie Dodon pe pagina sa de socializare.

Preşedintele R. Moldova în baza informaţiilor publice deţinute pune la îndoială capacitatea instituţională, dar şi financiară a companiei americane de a desfăşura lucrări în conformitate cu obligaţiunile contractuale, mai ales ţinând cont de experienţa negativă despre care se spune că a avut-o compania în alte state din regiune.

Prim-ministrul Pavel Filip şi directorul executiv al companiei Frontera Resources din SUA, Steve Nicandros, au semnat la 3 martie Declaraţia de colaborare între Guvernul R. Moldova şi „Frontera Resources International” privind explorarea hidrocarburilor în bazinul Dobrogea din sudul ţării, la eveniment fiind prezent şi Ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit.

Compania americană urmează să exploreze hidrocarburile din sudul R. Moldova şi să investească peste 6 milioane de dolari în următorii 5 ani, cu potenţial de creştere la 50-100 milioane, în caz de succes. Totodată, investitorul promite că va crea aproximativ 300 de locuri de muncă.

În presa de la Chişinău însă au apărut mai multe informaţii care pun la îndoială experienţa, capacitatea şi necesitatea serviciilor companiei americane.

Potrivit rapoartului de audit pentru anul 2015, Frontera Resources Corporation are ca fondatori o companie omonimă din Insulele Cayman, unul dintre cele mai importante paradisuri fiscale de pe glob, transmite mold-street.com.

Mai mult, potrivit unui comunicat de presă a Partidului Democrat, se confirmă că Vladimir Plahotniuc s-a întâlnit cu Steve C. Necandros în SUA încă în luna mai a anului 2016 înainte ca Guvernul de la Chişinău să ia o decizie privind parteneriatul public privat pentru posibila concesionare a zăcămintelor şi hidrocarburilor de pe teritoriul RM, ceea ce pune la îndoială corectitudinea organizării concursului şi selecţiei companiei.

În aceeaşi ordine de idei fostul premier al R. Moldova Ion Sturza scrie pe pagina sa de facebook că americanii ne vor explora rezervele de petrol şi gaze, care de fapt nu există, Frontera Resources fiind o mică şi obscură companie înregistrată pe Insulele Cayman. Unicul lor „activ” este blocul 12 din South Kakheti, Georgia, bloc marginal, „stors” încă de pe timpurile sovietice. „Experienţa” lor este de a toca banii micilor investitori de pe bursă, hrănindu-i mereu cu gogoşi.

„Ca să ai partener o companie de aşa speţă trebuie să fii fraier sau… Şi în ce condiţii! Şase milioane USD investiţii?! Doar o sondă de exploatare (petrol-gaze) poate să ajungă la 5-10 milioane, lucrările seismice – la zeci de milioane. Royalty 1%?! Putem vorbi româneşte, redevenţa ar fi de minim 10%! 50 de ani, o altă glumă…”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor