Liderii PAS, PPPDA, PLDM: În spatele votului uninominal s-ar ascunde sistemul electoral mixt

După analizarea proiectului de trecere la votul uninominal, liderii PAS, PPPDA şi PLDM punctează că acesta ar avea foarte multe carenţe de ordin legal, iar în spate ar ascunde un troc între Plahotniuc şi Dodon de a trece, ulterior, la sistemul electoral mixt.
Lideri ai partidelor pro-europene, Andrei Năstase, Maia Sandu, Viorel Cibotaru
Lideri ai partidelor pro-europene, Andrei Năstase, Maia Sandu, Viorel Cibotaru (Epoch Times România)

Criticile vizavi de înregistrarea în Parlamentul R. Moldova a proiectului de lege privind modificarea Codului electoral şi a Legii cu privire la statutul deputatului nu s-au lăsat mult aşteptate. În urma unei analize minuţioase a proiectului de modificare a sistemului electoral, Partidul Acţiune şi Solidaritate, Partidul Platforma DA şi Partidul Liberal Democrat consideră că Plahotniuc şi partidul sau, nu au făcut decât să lanseze o altă campanie zgomotoasă şi costisitoare.

„Iniţiativa respectivă nu are nimic în comun cu consolidarea procesului democratic, cu apropierea aleşilor de alegători, cu creşterea eficienţei guvernării şi, cu atât mai puţin, cu grijile cotidiene ale cetăţenilor noştri afectaţi de corupţie şi sărăcie. Dimpotrivă, în condiţiile actuale, sistemul uninominal ar permite consolidarea puterii în mâinile unui singur om şi ale grupării sale oligarhice, în pofida faptului că alegătorii îi detestă. Iar acest lucru nu poate fi calificat decât uzurparea puterii”, se arată într-o declaraţie a celor trei partide pro-europene.

În opinia celor trei lideri, Maia Sandu, Andrei Năstase şi Viorel Cibotaru, proiectul propus de Vlad Plahotniuc s-a dovedit a fi un „balon de săpun”. Totodată, aceştia se întreabă retoric „autorii documentului sunt doar incompetenţi şi ignoranţi, sau şi-au propus să scandalizeze societatea în mod intenţionat, aruncând în discuţii un proiect atât de prost?”. Cei trei lideri pro-europeni consideră că strategia celor care au creat proiectul de lege înregistrat în Parlament pentru discuţii, ar fi ca ulterior să promoveze un proiect de lege, la fel de nociv pentru procesul democratic, dar mai elaborat decât cel prezentat marţi, pentru a crea iluzia unei îmbunătăţiri.

„Stabilirea circumscripţiilor uninominale este cel mai important instrument pe care mizează PD pentru a manipula procesul electoral şi a se menţine la putere. Atribuirea rolului de determinare a circumscripţiilor, Comisiei Electorale Centrale, controlată politic şi discreditată în totalitate in procesul electoral precedent, confirmă intenţiile autorilor proiectului, de a frauda alegerile.

Dovadă a intenţiilor frauduloase ale autorilor sunt şi termenii stabiliţi în acest proiect de lege, contrar standardelor Comisiei de la Vaneţia, de schimbare arbitrară a regulilor de joc cu doar trei luni înainte de alegeri. Astfel, posibilitatea de revizuire a circumscripţiilor cu trei luni înainte de alegeri, trădează planurile guvernării de a le remodela pe ultima sută de metri”, se mai menţionează în declaraţie.

Potrivit proiectului lui Plahotniuc, candidaţii vor trebui să prezinte „cazierul de integritate” care va fi eliberat de Centrul Naţional Anticorupţie şi Serviciul de Informaţii şi Securitate, instituţii, potrivit liderilor pro-europeni, controlate tot de PD. În aceste condiţii, certificatele de integritate vor ajunge să fie eliberate chiar şi „personajelor din lumea interlopă. La modul practic, Partidul Democrat va decide cine poate să participe la alegeri şi cine nu”.

„E important să spunem că avem deja semnale că primarii şi conducătorii întreprinderilor aflate sub controlul PD impun angajaţii să semneze pentru iniţiativa partidului. Pentru că oamenii nu se lasă manipulaţi, PD recurge din nou la şantaj şi intimidare. Concluzia noastră este că acest proiect de lege încalcă drepturile fundamentale ale cetăţeanului , sfidează procesul democratic şi chiar bunul simţ”, au reiterat liderii PAS, PPPDA şi PLDM.

Notabil este faptul că, după cum specificau anterior mai multe organizaţii neguvernamentale, iar acum şi partidele pro-europene de opoziţie, acest proiect de lege ar avea foarte multe carenţe de ordin legal, astfel că nici nu „merită să fie luat în discuţie”. În context, Sandu, Năstase şi Cibotaru au declarat că se alătură ONG-urilor care au decis să boicoteze dezbaterile publice pe marginea acestui proiect de lege, iar în cazul în care regimul va ignora opiniile experţilor naţionali şi internaţionali, continuând să promoveze proiectul lui Plahotniuc, vor fi nevoiţi să organizeze acţiuni de protest.

„Se fac eforturi pentru a convinge comunitatea internaţională de beneficiile pe care le-ar aduce pentru R. Moldova acest proiect de lege, sau, mai bine zis, se încearcă a invoca interese geopolitice în continuare. Pe lângă coruperea populaţiei pentru a-şi pune semnăturile pe nişte liste, purtate pe teritoriul Republicii Moldova de către reprezentanţă ai PD, pe lângă coruperea deputaţilor din Parlamentul RM pentru a vota acest proiect de lege, se fac eforturi uriaşe din partea acestui criminal pe nume Plahotniuc pentru a corupe funcţionari europeni şi americani”, a subliniat liderul PPPDA, Andrei Năstase în cadrul conferinţei de presă.

Acesta a mai punctat că acest proiect de lege care vizează schimbarea sistemului electoral ar fi un proiect personal a lui Plahotniuc, ascunzând, de fapt, un troc între Plahotniuc şi Dodon. „Ţinta reală a acestei iniţiative este sistemul mixt electoral pentru că doar într-un sistem mixt, Plahotniuc mai poate accede în Parlament, dar într-un sistem uninominal, în nici o circumscripţie din R. Moldova nu are şanse să treacă în Parlament”, explică Năstase.