Planul lui Băsescu a funcţionat: Referendumul pe Constituţie nu mai poate avea loc odată cu prezidenţialele

Preşedintele Traian Băsescu. (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
22.09.2013

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă la Alba Iulia, că în contextul în care preşedintele Traian Băsescu a atacat la Curtea Constituţională a României (CCR) legea privind pragul la referendum, consultarea populară pentru validarea modificării Constituţiei nu mai poate avea loc odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, aşa cum plănuise USL.

Întrebat cum priveşte gestul şefului statului de a trimite legea la Curtea Constituţională în contextul în care trecuse deja prin controlul constituţional, Valeriu Zgonea a replicat: "Traian Băsescu are o singură ţintă - e masurată, strategia o avem în analiza noastră, cel puţin la PSD, dar şi în USL am discutat - Traian Băsescu va încerca să întârzie cât de mult poate luarea deciziei şi promulgarea acestui text de lege, astfel încât să nu se mai suprapună cu primul tur al alegerilor prezidenţiale măsura referendară".

Valeriu Zgonea a declarat că spera ca şeful statului să nu abuzeze de acest drept pe care îl are, dar se pare că s-a înşelat.

"În acest moment, după toate calculele pe care le-am făcut şi cu domnul Ponta şi cu domnul Antonescu, noi speram ca Traian Băsescu, respectând pactul de coabitare şi seriozitatea cu care priveşte guvernarea, să nu facă acest lucru, adică să nu trimită gratuit acest text la Curte, dar a abuzat de un drept pe care îl are", a explicat acesta.

În aceste condiţii, referendumul pentru revizuirea Constituţiei nu va mai putea avea loc odată cu primul tur al prezidenţialelor. Întrebat dacă USL vrea să organizeze referendumul pentru Constituţie odată cu turul doi al prezidenţialelor, Zgonea a precizat că acest lucru depinde de momentul în care Curtea Constituţională transmite decizia către Parlament.

"Putem să ne trezim că proiectul de lege ajunge la sfârşitul lunii noiembrie în Parlament pentru a fi analizat", a afirmat Zgonea, amintind că au mai existat precedente în care CCR a amânat destul de mult pronunţarea unor decizii.

Preşedintele României a trimis sâmbătă la CCR noua lege a referendumului promovată de USL, pe motiv că pragul de prezenţă de 30% pentru validarea referendumului prevăzut în actul normativ ar încălca prevederile Constituţie. Traian Băsescu susţine că actul normativ conţine prevederi care "înfrâng" principii constituţionale legate de exercitarea suveranităţii de către popor.

Un cvorum de participare la referendum de 30% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente ar încălca prevederile art. 2 alin. (1) din Constituţie deoarece premiza unei manifestări democratice a suveranităţii prin intermediul poporului se poate asigura doar prin participarea la referendum a majorităţii cetăţenilor, aceasta presupunând 50% plus 1 dintre persoanele aflate pe liste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor