Plângere penală împotriva părinţilor din Piteşti ai căror copii au protestat contra unui elev cu ADHD

Mai mulţi părinţi care şi-ar fi instigat copiii să protesteze împotriva prezenţei, în clasa lor, a unui elev cu ADHD vor da ochii cu procurorii, pentru a răspunde acuzaţiilor de şantaj şi incitare la ură sau discriminare.
Depresie (Nacivet/Getty)
Ana Ion
22.10.2016

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) a depus, vineri, o plângere penală la Parchet împotriva a patru părinţi ai căror copii au protestat pentru a determina înlăturarea din clasa unde învaţă a unui elev diagnosticat cu ADHD,relatează Mediafax.

„Infracţiunea de incitare la ură şi discriminare împotriva unui copil pe criteriul dizabilităţii, dublată de propagarea de mesaje de intoleranţă, umilire, ură şi denigrare în spaţiul public reprezintă un atac la dreptul la demnitate nu numai al minorului în cauză, ci a întregii categorii de copii cu dizabilităţi din România, faptă pentru care cei responsabili trebuie să răspundă penal", a transmis printr-un comunicat Mădălina Turza, preşedinte CEDCD.

Mădălina Turza arată, în comunicatul său, că protestele elevilor - susţinuţi de părinţi - au avut drept efect faptul că Ionuţ diagnosticat cu deficienţă de tip somatic (simptome fizice inexplicabile din punct de vedere medical, boli ale corpului de origine psihologică) a ajuns să vină la şcoală pentru a învăţa... despre ură.

"A fost singur în clasă. Colegii săi erau pe hol, protestau împotriva lui, împotriva faptului că el are o dizabilitate, învaţă în aceeaşi clasă ca ei şi îndrăzneşte să spere la normalitate şi integrare. Pe pancartele afişate, era scris: 'Vreau să îmi împlinesc visele', 'Vreau să învăţ', 'Vreau să mi se respecte drepturile', 'Vreau respect'. Copilul privea mesajele şi nu înţelegea ce legătură au cu el. În toată agitaţia în care părinţii propriilor colegi ţipau pe hol, colegii se adunaseră împotriva lui, iar tatăl era luat la întrebări legate de copilul pe care, alături de soţie, îl adoptase cu iubire cu ani buni în urmă", a mai transmis Turza. width=

"În data de 20.10.2016, copilul nu a mai fost la şcoală. Colegii săi s-au întors la ore, iar părinţii acestora au crezut că au răzbit prin şantaj. După victoria împotriva cancerului sistemului limfatic, luptă în care i s-au dat 1% şanse de viaţă, după victoria împotriva destinului de a fi abandonat la naştere, fiind adoptat de părinţi iubitori, copilul se întreabă cum va reuşi să iasă din acest hăţiş traumatic", mai transmite preşedintele CEDCD.

În acest context, CEDCD şi-a exprimat încrederea că părinţii instigatori, care au realizat şi o pagină de socializare împotriva copilului cu probleme, vor fi cercetaţi penal.

Reamintim că elevii Clasei a VII-a de la Şcoala nr. 16 din Piteşti au protestat împotriva acceptării la cursuri a unui copil diagnosticat cu ADHD, copil despre care elevii susţin că este agresiv. Pe de altă parte, psihologul la care merge băiatul respins de colegi afirmă că puştiul nu prezintă pericol social şi reaminteşte că respingerea este percepută cu multă tristeţe, în special în cazul copiilor cu ADHD.

„Respingerea este trăită cu multă tristeţe, cu multă agresivitate în interior, cu tensiune, cu sentimentul de nedreptate. În cazul copiilor cu ADHD, acest dezechilibru este trăit mult mai intens”, susţine psihologul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor