Maia Sandu: Deputaţii care au votat pentru sistemul mixt sunt şantajabili şi fac ce li se cere

Prezentă la flash-mobul din faţa Parlamentului, Maia Sandu a declarat că deputaţii care au votat pentru modificarea sistemului electoral al R. Moldova nu sunt liberi în acţiuni, sunt şantajabili şi asta înseamnă că la un moment dat au încălcat legea, iar acum fac ceea ce li se cere.
Maia Sandu printre protestatarii de la Parlament (facebook.com / Vera Baciu)
Maria Maevschi
08.05.2017

Aflându-se săptămâna trecută la Burxelles, preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a încercat să ajungă vineri la protestul din faţa Parlamentului RM, organizat de societatea civilă şi de o parte a politicienilor din opoziţie, împotriva votării de către deputaţi a schimbării sistemului electoral, dar a ajuns prea târziu. „Am reuşit să ajung vineri, dar lucrurile erau deja „rezolvate” în sensul în care 74 de deputaţi au votat pentru introducerea unor schimbări în sistemul electoral care ne va priva pe noi cetăţenii Republicii Moldova de dreptul de a schimba puterea pe cale democratică legală”, a declarat Maia Sandu pentru Epoch Times.

Liderul PAS consideră că proiectul de lege privind trecerea la sistemul mixt de vot, propus de socialişti şi votat vineri în Parlament cu 74 de voturi ar introduce un spaţiu extrem de mare pentru fraudă, lucru interpretat drept un târg între Partidul Democrat şi Partidul Socialiştilor prin care ei şi-au împărţit locurile în viitorul Parlament fără să aştepte rezultatele următoarelor alegeri. Sandu a ţinut să menţioneze că acest proiect de lege este unul care îi avantajează pe democraţi şi socialişti, dar au fost ajutaţi de un număr mare de deputaţi care nu sunt liberi şi independenţi în deciziile lor.

Cât despre declaraţia celor două partide mari europene, PPE şi ALDE, liderul PAS a punctat că ar fi fost unul foarte clar, cei doi lideri politici transmiţând mesajul „nu vă jucaţi cu democraţia pentru că riscaţi să pierdeţi finanţarea din partea Uniunii Europene”. În opinia Maei Sandu, decizia guvernanţilor de la Chişinău, imediat a doua zi după mesajul PPE şi ALDE s-a arătat a fi cu atât mai ciudată, autorităţile venind să sfideze acest sfat sau avertizare venită de la Bruxelles şi să voteze o lege neaşteptând vizita Comisiei de la Veneţia şi făcând abstracţie de absolut totul şi promovând această lege.

Menţionăm că pentru parlamentarii moldoveni, mai ales pentru cei care au votat pentru schimbarea sistemului electoral, mesajul celor două partide europene nu a fost decât „un mesaj politic, care vine din partea unui partid politic european”. „Când vine un mesaj din partea unei instituţii europene, cum este Comisia de la Veneţia, Consiliul Europei, iată aici trebuie să fim mult mai atenţi”, a opinat săptămâna trecută, Valeriu Ghileţchi, deputat din grupul parlamentar PPEM.

Tot atunci, cunoscutul analist politic de la Fundaţia Jamestown, Vladimir Socor, a ţinut să specifice că PPE şi ALDE deţin în Parlamentul European mai mult decât suficiente voturi pentru a suspenda finanţarea europeană în cazul în care puterea actuală schimbă sistemul electoral fără acordul deplin al societăţii şi opoziţiei politice. „Declaraţia de la Bruxelles este una politică şi are cu atât mai multă greutate. Declaraţiile politice au o greutate mai mare decât cele ale experţilor, pentru că au efecte politice directe. E o greşeală să subestimăm declaraţiile politice”, a declarat Socor.

În context, Maia Sandu a punctat că dl. Ghileţchi nu înţelege cum funcţionează lucrurile, întrucât Uniunea Europeană are un Parlament şi deciziile se iau în Parlament, pe când celelalte instituţii implementează politicile aprobate de către Parlament.

„Un mesaj venit de la partidele politice este foarte pertinent şi relevant pentru că instituţiile nu pot să facă altceva decât sunt autorizate să facă de către Parlamentul European. Acum se încearcă să se găsească tot felul de explicaţii pentru gestul lor. Pentru noi este foarte clar de ce au aprobat acest proiect de lege, pentru că nu sunt liberi în acţiuni, sunt şantajabili şi asta înseamnă că la un moment sau altul au încălcat legea şi de aia acum fac ceea ce li se cere”, a afirmat Sandu făcând referire la deputaţii care au votat, încercând ulterior să-şi argumenteze decizia.

Totodată, preşedintele PAS a mai explicat că o mare parte a cetăţenilor ar fi venit la flash-mobul din faţa Parlamentului, însă au fost intimidaţi. Aceasta a adăugat că mai mulţi membri ai Partidului Acţiune şi Solidaritate din raioane ar fi anunţat despre sunetele poliţiştilor de sector care i-au întrebat dacă vin la flash-mob sau nu, înainte să li se comunice despre desfăşurarea flash-mobului de la Parlament.

„Oamenii sunt hărţuiţi, descurajaţi, speriaţi şi frica capătă proporţii în această societate, dar trebuie să depăşim această frică şi trebuie să ieşim cât mai mulţi pentru ca acesta este singurul lucru pe care îl putem face pentru a opri abuzurile, această guvernare demonstrând de nenumărate ori că nu are nici un respect pentru lege. Noi vem să trăim într-o ţară în care legea este una pentru toţi”, a mărturisit Maia Sandu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor