Toomas Hendrik Ilves: "Estonia este un suporter înflăcărat al Moldovei în procesul de integrare europeană"

Toomas Hendrik Ilves, iulie 2011
Toomas Hendrik Ilves, iulie 2011 (GEORGES GOBET/AFP/Getty Images)

"Estonia este un suporter înflăcărat al Moldovei în procesul de integrare europeană", a declarat joi la Chişinău preşedintele estonian, Toomas Hendrik Ilves, în cadrul unui briefing comun cu omologul său moldovean, Nicolae Timofti. Potrivit "Infotag", oficialul a menţionat că Estonia susţine Moldova în vederea semnării Acordului de Asociere şi a obţinerii regimului liberalizat de vize, precizând că "Moldova are unele dintre cele mai bune performanţe în cadrul Parteneriatului Estic".

"Noi sprijinim mereu aceste demersuri ale Dvs. Ştim cât de dificil este să obţineţi acest lucru, este un proces foarte dificil şi sper că veţi obţine succese mai repede decât noi" , a spus Tomas Ilves.

Preşedintele estonian a declarat că Moldova poate conta pe ajutorul Estoniei în procesul de integrare europeană.

"Nu trebuie să fii meteorolog ca să ştii de unde vântul. Acum, vântul suflă dinspre Europa", a mai adăugat oficialul.

În ceea ce priveşte implementarea reformei justiţiei în Republica Moldova, preşedintele estonian a menţionat că aceasta va avea succes numai atunci când se va reuşi schimbarea mentalităţii judecătorilor.

"Justiţia este un domeniu unde reformele sunt cele mai lente. Totul este legat de mentalitate. Schimbarea mentalităţii unui judecător durează. Noi am avut aceleaşi probleme acum 15 ani. A fost nevoie de multe instruiri, seminare şi traininguri să-i facem pe judecători să înţeleagă ideile care stau la baza justiţiei europene. Juriştii europeni au cheltuit foarte mult timp instruind judecătoriii noştri", a declarat Toomas Hendrik Ilves.

În acelaşi timp, preşedintele Estoniei a admis că o soluţie în problema justiţiei din Republica Moldova ar fi amendamentele la Constituţie, astfel ca decizia finală de numire a judecătorilor să fie luată de preşedinte. Preşedintele Estoniei a abordat şi subiectul presiunilor exercitate de Federaţia Rusă asupra Republicii Moldova, precizând că ţara sa de asemenea s-a confruntat cu astfel de probleme.

"În est poţi vinde orice tipuri de mărfuri, dar dacă vreţi în vest, trebuie să aveţi produse de calitate", a conchis Ilves.

Preşedintele RM Nicolae Timofti a mulţumit omologului estonian pentru vizita la Chişinău în aceste vremuri dificile, precizând că aceasta reprezintă un semn de solidaritate pentru ambele ţări.

"Estonia sprijină constant Moldova de la cele mai înalte tribune. Cu ajutorul Estoniei sperăm să parafăm şi ulterior semnăm Acordul de Asociere cu UE", a spus preşedintele, exprimându-şi speranţa că în timpul apropiat, Moldova se va regăsi alături de Estonia în UE".

Nicolae Timofti a declarat că Moldova simte presiunile care se fac atât din interiorul ţării cât şi din afară de către forţele pro-ruse în contextul integrării europene a ţării, precizând "Moldova şi-a ales cursul de dezvoltare şi merge doar pe această cale".

Preşedintele a amintit că Estonia este ţara care a inventat Skype-ul şi a facilitat astfel comunicarea între oameni.

"Dle preşedinte, ţin să vă mulţumesc personal pentru acest fapt. Unul dintre cei trei feciori ai mei locuieşte în Statele Unite ale Americii, lucrează la Banca Mondială. Atunci când în familie a apărut prima nepoţică, pentru prima dată am văzut-o prin Skype. Acest lucru se datorează şi susţinerii Dvs", a menţionat Nicolae Timofti, precizând că Republica Moldova va conlucra cu Estonia în domeniul guvernării electronice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe