Piramidă veche de 1500 de ani descoperită în Mexic

MEXICO CITY — Arheologii au descoperit o piramidă veche de 1500 de ani într-un district al Mexico City după ce au săpat într-un deal folosit în fiecare an pentru a reproduce crucificarea lui Iisus.
Piramida fără nume are aceeaşi mărime a bazei cu gigantica Piramidă a Lunii aflată în faimosul loc arheologic Teotihuacan, la o oră de condus cu maşina la nord-est de capitală, şi care este cunoscut drept “Orasul Zeilor” şi este cel de-al doilea oraş ca mărime al Mexicului.
Arheologul Jesus Sanchez a declarat că ultima descoperire a fost construită de către aceiaşi oameni care au construit Teotihuacan între 400 şi 500 A.D., şi că are dovezi că a fost folosită în scopuri ceremoniale.
“Structura este protejată deoarece se află la doi paşi sub pamant”, a declarat Sanchez unui post de radio.
Dar jumătate din piramidă a fost distrusă în timp ce dealul a fost folosit timp de decenii de fiecare Paşte pentru o reproducere a crucificării lui Iisus. La celebrarea religioasă participă sute de mii de credincioşi.
Casele construite ilegal pe o parte a dealului au deteriorat de asemenea piramida, care este înaltă de aproximativ 60 de paşi (un pas = 30,5 cm), jumătate din înălţimea Piramidei Lunii, a declarat Sanchez, arheolog la Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie.
Locul nu va fi explorat complet deoarece este considerat un centru religios în toate drepturile sale, a declarat Sanchez.
Partea de nord a piramidei se deschide într-o piaţă mare, ale cărei limite sunt definite de un zid de piatră. În partea de sud există un alt templu mic cu găuri în pereţi folosite pentru aşezarea ofrandelor.
Locul domină un vast cartier suburban, considerat unul dintre cele mai sărace şi mai primejdioase din Mexico City. Un gard la periferie va urma să fie construit pentru a opri maşinile să între şi să îl deterioreze şi mai mult.
Descoperirea este unul dintre numeroasele exemple în Mexic de locuri importante pre-hispanice care au devenit locuri catolice de venerare. După cucerirea spaniolă, conchistadorii şi trimişii bisericii şi-au suprapus credinţele cu viaţa indigenilor.
Bisericile au fost construite peste nişte altare şi piramide străvechi în diferite locuri din Mexic, incluzând Chalma şi Cholula de lângă Mexico City. Masiva catedrală din capitala mexicană a fost construită cu pietre provenite de la piramidele ruinate de spanioli.