Piperea: Contractele Hidroelectrica cu "băieţii deştepţi" vor fi anulate, în urma insolvenţei
alte articole
Unul dintre efectele cererii formulate de Hidroelectrica de intrare în insolvenţă este acela că toate contractele încheiate de societate cu "băieţii deştepţi" vor fi, de pe 20 iunie, lovite de prezumţia de fraudă şi vor fi anulate, nu reziliate, a declarat avocatul Gheorghe Piperea.
Astfel, primul efect al cererii de insolvenţă este numirea unui administrator special de către acţionari, în locul consiliului de administraţie şi directorului companiei, a precizat, la The Money Channel, avocatul Gheorghe Piperea, potrivit money.ro.
Un alt efect al acestei cereri de deschidere a procedurii este că toate contractele încheiate de Hidroelectrica în urmă cu trei ani, inclusiv contractele cu băieţii deştepţi, vor fi, de pe 20 iunie, lovite de prezumţia de fraudă şi vor fi anulate, nu reziliate.
Pe de altă parte, expertul Ionuţ Purica a menţionat că insolvenţa nu va afecta furnizarea de energie.
Tribunalul Bucureşti va lua în discuţie miercuri cererea formulată de Hidroelectrica SA de intrare în insolvenţă.
Societatea comercială de producere a energiei electrice în hidocentrale Hidroelectrica SA a depus în 15 iunie, la Tribunalul Bucureşti, o cerere prin care solicită intrarea în insolvenţă.
Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, declara pe 18 mai că se doreşte aducerea contractelor încheiate de Hidroelectrica cu "băieţii deştepţi" pe piaţa concurenţială, în urma negocierilor reuşindu-se eliminarea preţului fix din aceste contracte, adică "ceea ce nu s-a reuşit în 10 ani".
Potrivit lui Chiţoiu, statul are de recuperat 1 miliard de euro de la "băieţii deştepţi", în condiţiile în care contractele încheiate cu Hidroelectriva vor fi considerate ajutor de stat de către Comisia Europeană.
Ulterior, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a anunţat că renegocierea contractelor bilaterale încheiate de Hidroelectrica se află în derulare, iar rezultatul va fi făcut public imediat ce negocierile se finalizează.
Investigaţiile derulate de Consiliul Concurenţei şi Comisia Europeană privind contractele Hidroelectrica vor mai dura cel puţin până la sfârşitul lui 2012, sancţiunile maxime stabilite prin legislaţia naţională fiind de maxim 10% din cifra de afaceri, a precizat preşediintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu.
Consiliul Concurenţei a demarat o investigaţie asupra contractelor bilaterale încheiate de Hidroelectrica, pentru a vedea dacă partenerii din contracte s-au înţeles între ei privind preţul energiei. Lista firmelor investigate include Alro Slatina, Energy Holding, Alpiq Romenergie, Alpiq Romindustries, Electromagnetica, Luxten, Elsid Titu, Europec, Electrocarbon, EFT România şi EFT Elveţia.
Şi Comisia Europeană a demarat o investigaţie asupra acestor contracte, existând suspiciunea unui ajutor de stat ca urmare a preţului foarte mic din aceste contracte.